Prolomit vlny: I Budějovický Majáles musí dělat ústupky

9. květen 2014

Budějovický Majáles, který bude probíhat od 12. do 16. května, zaujal virální reklamou na kapely, které v programu rozhodně nenajdeme. Prezentuje se jako nekomerční akce a očividně se chce vymezit třeba vůči tomu pražskému.

Kdybychom chtěli v poslední době najít příklad festivalu, který splňuje všechna měřítka masové komerční akce, byl by to Pražský Majáles, tedy akce, která by už ze své podstaty měla stát na úplně jiných ideových základech. Studentský duch původních majálesů byl v případě největší pražské akce maximálně vyvanutý – návštěvník opásaný pečlivě zaregistrovaným náramkem se mohl vyřádit u produkce hudebníků, jako Chinaski, Skyline, Tomáš Klus, Wohnout nebo Divokej Bill, tedy u kompletního dna českého mainstreamu. Nechyběla ani volba miss, mimohudební atrakce a zákaz vnášení vlastního nealkoholického pití. Není nutné být naivní a tvářit se, že studentská akce nesmí být komerční, tenhle způsob vytěžování studentské atmosféry ale bil do očí i ty, kteří se jinak k podobě českých festivalů nevyjadřují.

Některé majálesy se snaží fungovat jinak. Na sociálních sítích slavila virální úspěch pozvánka na Budějovický Majáles, který se chce proti ostatním podobným festivalům vymezit: „Kabát, Chinaski, Vypsaná Fixa, Mandrage, Tomáš Klus a Sto zvířat. Přijď si užít festival bez nich.“ Hlavním sdělením mediální kampaně je, že tady má být něco jinak – organizátoři nechtějí stavět na ohraných headlinerech a podbízivosti tuzemských oslav kelímkového piva vycházející z nevkusu jejich návštěvníků. Mohlo by to fungovat, ale rozhodně ne ve chvíli, kdy na stejné akci vystupuje pseudodubstepové uskupení Skyline, které se i navzdory svému poměrně mladému věku festivalovým dinosaurům typu Kabát klidně vyrovná. Organizátoři Budějovického Majálesu v textu na oficiálních stránkách pokračují v opozici, že dělat tento festival je jako vařit vegetariánské jídlo: „Někteří lidé nadávají, že jídlo bez pořádné flákoty stojí za houby. Jiní se zase naštvou, že není veganské, a jdou se uklidnit čištěním čaker. Naštěstí ale existuje i třetí skupina. A pro tu festival děláme.“ Nám ale není jasné, kdo přesně má tou skupinou být.

03118096.jpeg

U festivalu takových rozměrů, navíc s nálepkou majálesu, je těžké udržet koncept a nesklouznout. Budějovický Majáles vyčnívá z řady svébytnější dramaturgií, která nabízí opravdu současné skupiny jako Deaths nebo Vložte kočku. Přesto ale i kvůli fatálnímu přešlapu v podobě zmíněných Skyline rozhodně není ideální akcí. Ta vlastně v případě velkoformátových majálesů ani není možná – podniky s osobním rozměrem, nekomerčním přístupem a nepokryteckým programem je možné naplánovat jenom v prostředí menších komunit. Právě tam totiž člověk nemusí dělat kompromisy.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.