Prolomit vlny: Svéráz národního terorismu

8. únor 2016

V Česku žijící Syřan s inicály I. T., známý tím, že pomáhá uprchlíkům, si šel před týdnem zaběhat do pražských Vršovic. Do jednoho z nejkosmopolitnějších a nejtolerantnějších míst republiky. Skončil v nemocnici s pobodaným břichem. Dva útočníci, po kterých pátrá policie, na něj při činu volali „ty k**vo muslimská“. I do Vršovic tak dosáhl svérázný národní terorismus, který paradoxně přiživují odpůrci muslimů, podle vlastních slov chránící Česko před teroristy.

Napadení I. T. a žhářský útok na žižkovské Autonomní sociální centrum Klinika minulou sobotu jsou zatím nejvážnější podobné útoky, ale zdaleka ne první. V Teplicích neznámý pachatel loni postříkal fasádu arabské večerky a nedalekého arabského bistra zvířecí krví. Brněnské mešitě někdo vytloukl okna železnou tyčí a o pár měsíců později polili její fasádu motorovým olejem. Ženy v šátku čelí nadávkám na ulicích a v hromadné dopravě, ať už ho nosí z náboženských důvodů, nebo kvůli zánětu ucha. Pokud se chcete přiučit novým sprosťárnám a inovativním způsobům mučení, poproste české veřejně vystupující muslimy nebo zastánce uprchlíků, aby vás nechali nahlédnout do e-mailů.

Čtěte také

Možná vás zarazilo a třeba i naštvalo to slovo terorismus. Nikdo tady přece neumřel. Jenže cílem teroristů není nutně zabíjet. Jak stojí v encyklopedické definici: „Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů.“ A dále: „Akty násilí bývají plánovány tak, aby u veřejnosti vyvolaly pocit strachu a nejistoty.“

03564107.jpeg

Přesně s tímhle máme pochybnou čest. Ne s žádnou napjatou atmosférou, nebo jak se o tom opatrně píše. Ale se stále častějším terorem, který znejišťuje, zastrašuje, umlčuje.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autorů.

Pokud máte smysl pro krutou ironii, pak si užijete pročítání toho, jak se k pobodání muže s iniciály I. T. vyjádřili jeho názoroví odpůrci. Cituji mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka: „Pokud by se informace předběžně potvrdily, je třeba takto motivovaný čin jasně odsoudit, stejně jako teror v Paříži, útoky na židovskou komunitu v jižní Francii, vraždu mladé dívky ve Švédsku, nebo nedávné útoky v Kolíně nad Rýnem.“ Konec citace. Představte si, že by se do podobné relativizace násilí pustil nějaký islamista: „Pokud se pobodání křesťana potvrdí, budeme jej muset odsoudit, stejně jako řádění Boží armády odporu v Ugandě.“ Oboje je stejně nevkusné.

Po loňských teroristických útocích ve Francii se mnoho lidí ptalo, proč obyčejní muslimové takové násilí hromadně neodsoudí. Přehlíželi přitom desítky demonstrací i kampaň „Ne mým jménem“, do kterých se zapojil nespočet muslimů. S teroristy je přitom spojovalo stejně málo jako pobožnou stařenku ze Slovácka s fanatickými křesťanskými milicemi ve Středoafrické republice.

03564110.jpeg

Chtít teď po českých odpůrcích imigrace a islámu to samé, co chtějí oni po muslimech, tedy distanc od jakéhokoliv násilí ve jménu jejich přesvědčení, je čirá bláhovost. Terorismus jim v Česku očividně tolik nevadí. Hlavní je, že zůstává namířený proti druhé straně.

autor: ksp
Spustit audio