První lásky. Jaká byla ta vaše? Poslechněte si romantické i bolavé vzpomínky na první vztahy

18. září 2021

Pohádky a filmy nás odmalička utvrzují v přesvědčení, že si najdeme jednoho partnera nebo partnerku, se kterými strávíme celý život. Jak pravděpodobné tohle ale, navíc v dnešní době, je? A co se stane, když první vztah nevyjde a naše představa o lásce jako z románu se rozplyne? Zamilujeme se ještě někdy tak moc jako poprvé?

„Měla bych na tebe takovou prosbu. Nezavzpomínal bys se mnou na nás dva?“ ptá se Lucie v úvodu dokumentu své první lásky. Začíná tak symbolicky pátrání po důvodech, proč se cesty dvou lidí, kteří si dřív bývali tolik blízcí, mohou jednoho dne rozejít, a snaží se popsat, jak se mladý člověk s dosud nepoznaným koncem vztahu vyrovnává.

První láska je zkrátka něco, co si pamatujeme celý život, a v mnoha případech nás ovlivní i v dalších vztazích. Autorka se ve své audiodokumentární prvotině snaží zjistit, jestli se můžeme zamilovat ještě znovu tak silně jako poprvé. Natáčením s přáteli, rodinou nebo jejím prvním klukem se před posluchači rozvíjí příběh, v jehož průběhu se pohled vypravěčky na vztahy rozšiřuje, formuje a mění.

Lucie Kubelková

O autorce

Lucie Kubelková je jednadvacetiletá začínající autorka, která pochází z Hradce Králové. Odmala se věnuje především zpěvu a divadlu. Momentálně studuje divadelní, televizní a rozhlasová studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se nadchla pro audio a začala se věnovat tvorbě podcastů a audio dokumentů.

Jak dlouho může trvat první láska? Co dokáže nahlodat velkou zamilovanost a rozložit vztah, do kterého jsme dali vše a mysleli si, že vydrží napořád? A jak se díky prvotním zkušenostem mění náš přístup k dalším partnerům? Poslechněte si celý dokument.

Autorka: Lucie Kubelková
Dramaturgie: Brit Jensen, Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer

autor: Lucie Kubelková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.