Psi ve střídavé péči. Vždy je třeba vnímat, co se nám zvíře snaží říct, říká odbornice

6. říjen 2020

Ve střídavé péči se v poslední době neocitají jenom děti, ale také domácí mazlíčci. Po rozchodu se zkrátka ani jeden z partnerů nechce se svým čtyřnohým kamarádem rozloučit, a tak to řeší právě střídavou péčí. Poslechněte si, jak psi změny snáší a jak to vidí odbornice.

„Toho psa jsme si pořizovali spolu, i když to bylo asi spíš moje rozhodnutí. Ale potom co jsme se rozešli a odstěhovali se od sebe, tak se s ním Alan chtěl pořád vídat a půjčovat si ho, protože je s ním sranda,“ popisuje Eliška, proč u nich došlo na střídavou péči.

„Všimla jsem si, že vždycky, když si ho předáme, tak to zkouší a mapuje, kde má hranice. Jak moc ještě může zlobit a jestli opravdu nemůže spát v posteli,“ popisuje majitelka chování svého psa bezprostředně po předání

„Všimla jsem si, že vždycky, když si ho předáme, tak to zkouší a mapuje si, kde má hranice. Jak moc ještě může zlobit, nebo jestli to neprojde, když jsme se tak dlouho neviděli a těšili se na sebe, a jestli opravdu nemůže spát v posteli. Prostě zlobí víc, ale většinou to trvá jen pár dní a pak se naladíme. Ale zkouší to,“ popisuje Markéta změny chování, které pozoruje u svého psa Fausta bezprostředně poté, co si ho s bývalým partnerem vymění.

Helena Teplická, veterinární sestra a behaviorální poradkyně pro psy na veterinární klinice Donovalská, u střídavé péče nejvíc zdůrazňuje důležitost podobné výchovy a pravidel na obou místech.

„Nejdůležitější je, aby denní rutina a přístup k psovi byl téměř stejný. V obou domovech by měl dostávat ve stejnou dobu stravu, na kterou je naučený. Stejná by měla být i fyzická a mentální aktivita. Jde zkrátka hlavně o komunikaci. Psa by mělo čekat co nejméně změn a tou jedinou a největší změnou má být jen prostředí.“ Na tom se shodly i všechny dotazované majitelky psů.

Odbornice doporučuje před začátkem střídavé péče zavést psa párkrát do nového domova, aby si tam zvykl

„Myslím si, že je to jedna z věcí, která je relativně nutná. Respektive pokud to tak není, tak vždycky bude minimálně jeden z té dvojice nešťastný a pes bude mít v hlavě zmatek anebo se naučí té situace zneužívat,“ vysvětluje majitelka fenky Oliny Katka důvody, proč by se při střídavé péči neměla výchova zásadně lišit.

Kromě našich snah o konzistentní přístup ke zvířeti však existují i přípravky, které mu střídavou péči mohou usnadnit. „Vždy je třeba vnímat, co se nám náš pes snaží říct. Samozřejmě se mu dá dopomoct, aby lépe zvládal různé změny. Na trhu jsou přípravky na přírodní bázi, difuzéry s feromony a ty doporučujeme použít při stresových událostech, jako jsou nemoci, strach (například z ohňostrojů), doba stěhování, nebo když v rodině přibyde další člen,“ popisuje Teplická. Doporučuje také před začátkem střídavé péče zavést psa párkrát do nového domova, aby si tam zvykl.

Vyšla u Elišky, Katky a Markéty střídavá péče? Jaké postupy navrhuje pro fungující systém behaviorální poradkyně pro psy a jaká je ideální doba pobytu v jedné domácnosti? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.