Psychiatr Tomáš Rektor: Absolutní pravda je agresivní

14. listopad 2013

Absolutní pravda či absolutní upřímnost nemusí být známkou morálně čisté osobnosti a to, že někdo lže, zase nemusí znamenat, že jde a priori o podvodníka, se kterým není radno si začínat. Svět není černobílý, a tak nelze jednoznačně říct, že pravda je správná a lež špatná. 

Samozřejmě, jsou oblasti, kde se lže více a častěji (např. politika?), resp. kde někteří lidé lžou více a častěji. Po čase jim možná jejich lhaní ani nepřijde divné a lžou vždy a všude, a to i když z toho zrovna ani nic nekápne. I absolutní pravda ale může být druhý extrém a projevem bezcitné agrese.

Někdy neříkáme celou pravdu o tom, jaký je náš skutečný zdravotní stav. Někdy to děláme třeba proto, že je pro nás těžké mluvit o svých slabinách. Nemocný člověk se může cítit nedokonalý, nečistý. Ono už samotné přijetí faktu, že máme nějakou nemoc, není snadné. A tak jsme se tématu věnovali v rámci Mezinárodního dne diabetu, tedy nemoci, která na začátku skoro není poznat, ale může končit velmi závažně.

Rodič, dítě, dotyk, dotek, důvěra, láska, péče, matka, otec

Nedávno se do praxe zaváděly babyboxy druhé generace. Jsou modernější než ty předchozí, ovšem námitky odpůrců jsou stejné. Kromě toho, že mají dítě právo znát své biologické rodiče, mohou mít následně také potíže s vlastní identitou v důsledku toho, že byly odloženy do kovové schránky (zjednodušeně řečeno). Co si o tom myslí psychiatr Tomáš Rektor? A jaký vliv na dítě má vlastní matčina přítomnost v rámci mateřské / rodičovské dovolené, která je u nás striktně doporučována po dobu 3 let, ale jinde ve světě zdaleka tak dlouhá není a přitom z těchto dětí nerostou asociální generace?

Kromě zmíněných témat jsme také hledali způsob, kterak se má seznámit mladík, kterému se to dlouhodobě nedaří (a zkoušeli jsme vymyslet, co by mohl změnit, aby se mu to dařit začalo) a jak se nezbláznit v nadcházejícím předvánočním stresovém období. To vše v rozhovoru s Tomášem Rektorem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.