Radio Ivo ft. Aňa Geislerová: Potřeby versus možnosti

31. říjen 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Téma úlohy a užitečnosti člověka ve společnosti je staré jako všechna témata. Je to prazáklad, podstata, kámen úrazu mudrců. A když se spojí se sexualitou, máme tu věčné kombo. A na něm si „kytaristka“ Romana Bohunská snaží opět naladit ten nejlepší zvuk. Trsátkem je jí opět milostný trojúhelník.

Smetanova vyhlídka je krásná a v poslední době zároveň kontroverzní kulisa dění nové hry, v níž nás autorka seznamuje s Bohunou, Jiřinou a Karlem. Stejně jako se letos na jaře vzedmula vlna nečekaně masivních pobytů Čechů ve volné krajině („Jako by přírodu někdo zapnul až letos,“ odtušuje vtipně Bohunská), rovným dílem se vzepjala i vlna nevole a odporu starousedlíků vůči „lufťákům“. Chtělo by se napsat, že začaly vznikat pomyslné „ploty“ mezi těmito občanskými skupinami, kdyby ty ploty ovšem nevznikaly reálně. A ten třebsínský se stává výraznou, i když nevyřčenou kulisou vztahového balábile mezi „starousedlíky lásky“ Karlem a Jiřinou a „lufťačkou sexu“ Bohunou.

Celé rozložení sil je ovšem ještě ke všemu relativní tím, že Bohuna a Karel jsou bývalými milenci. Takže otázky, jako komu patří „chata flirtu“, případně kdo by měl směřovat do které „boudy“ a samozřejmě kde stojí ten „plot“, jsou natolik promíchány, že se dostáváme do vpravdě klasického dramatu čechovovských rozměrů s odkazy na další díla ruské literatury.

A Karel se ve své „oněginovské“ roli zmítá opět mezi dvěma ženami ztělesňujícími dva základní principy ženství – ovšem: obě zároveň ztělesňují oba! A to je maglajz, který umí jen Romana! Nyní jí v tom pomáhá neobvyklá sestava s genderově obráceným poměrem sil než v obvyklém hereckém nastavení jejího týmu. 

Radio Ivo ft. Aňa Geislerová

Aňa Geislerová neváhá v mnoha ohledech zastoupit Mariana Moštíka (který ohlásil měsíční absenci, jejíž důvody zatím blíže nespecifikoval – budeme vás informovat) a svým způsobem ještě přesáhnout jeho obvyklé pole působnosti. Petr Marek má tedy co dělat s dvěma výraznými ženskými hereckými osobnostmi a dostává logicky zabrat.

Zabrat dokázala ovšem i divácká soutěž z minulého dílu: a večeři s Romanou Bohunskou vyhrává hned několik posluchačů, kteří správně zodpověděli soutěžní otázku. Autorka sama odpovědi vyhodnocovala a naznala, že by nebylo spravedlivé vybrat pouze jednoho konkrétního vítěze. A nechala se i slyšet, že díky přípravě na tuto slavnostní večeři (o níž zatím není jasné, zda proběhne se všemi vítězi nebo s každým z mužů zvlášť – jisté je jen to, že v souladu s vládními nařízeními se nebude moci odehrát v restauraci, ale pravděpodobně v soukromí) se také jako její hrdina Karel cítí po dlouhé době méně „zbytečná“. Nu, umění přesahuje do života. A to je jeho smysl.

Natáčení dalších her Radia Ivo bude během následujících týdnů neveřejné. Zachovejte nám ovšem přízeň a těšte se s námi na, doufejme brzkou, návštěvu nahrávání série Život nedoceníš ve studiích Českého rozhlasu. Dáme vám včas vědět.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Tento podzim to budou ještě Ventolin a Marek Daniel. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

 

autor: Radio Ivo
Spustit audio