Radio Wave Live Session uvádí: Prodavač a LETO

Pravidelná koncertní série Radia Wave letos již potřetí vyjíždí do regionu. Další z letošních koncertních setů současné české progresivní hudební scény se odehraje v Divadle pod lampou v Plzni. Radio Wave tady 18. června představí pražskou synthpopovou kapelu Prodavač a dvojici LETO ze Slezska.

Prodavač
Pavel Kabelík, který si na scéně plné přezdívek říká Šampon, se nejvíc proslavil jako člen bezmála kultovní skupiny Sporto. Zatímco po rozpadu kapely se jeho spoluhráč Martin Hůla proměnil v hyperaktivního rappera a producenta Bonuse, Šampon se vydal o poznání nenápadnější cestou. Oprášil svůj letitý projekt ShopAssistant, který přejmenoval na českého Prodavače, a v roce 2011 vydal debutové EP Duchové. Na dlouhohrající album nazvané Malý ráje čekali fanoušci nezávislého popu s českými texty až do letošního roku. Šampon a jeho spoluhráči z Prodavače se jim ale za trpělivost odvděčili deskou, která začala okamžitě sbírat nadšené recenze i euforické reakce posluchačů. „Název desky se kryje s možná trochu idealizovanou představou toho, jak můžeš fungovat jako jedinec vůči svému přímému okolí,“ vysvětluje Šampon. Zvuk je oproti Duchům rozmanitější a skupina ještě důkladněji prozkoumává hranici mezi popem, elektrem a postpunkem, přičemž popis frustrace a deziluze nahradilo hledání nových možností. V současnosti je Prodavač v nejlepší možné formě – svoje intimní hitovky, které jsou podepřené kytarami a klávesami, se mu díky intenzivnímu koncertování podařilo vypilovat do pevně sevřené formy.

LETO
Slezská scéna je momentálně na vzestupu a potvrdit to mohou třeba kapely jako Stevie Brufen nebo Planety, které vydávají na oceňovaném labelu MMM. Do stejné stáje patří i skupina, která svoje debutové album teprve chystá – duo LETO, které tvoří manželé Palma a Indoš, se pohybuje mezi undergroundem a popem a čerpá z chytré melancholie i syrové energie punku. Zmíněné album zatím ještě nemá název, až ale v létě vyjde, můžete se vsadit, že půjde o jednu z událostí sezony.

Radio Wave Live Session: Prodavač & LETO
středa 18. 6. 2014 / 20:00
Divadlo pod lampou
VSTUP ZDARMA

autor: Jan Hladonik
Spustit audio