Rakovina prsu a prostaty si podle věku nevybírá, můžete ji dostat i v sedmnácti

20. listopad 2015

Nejčastějším onkologickým onemocněním, u kterého navíc není výjimkou, že postihuje i mladé lidi, je rakovina prsu a prostaty. O úspěšnosti léčby a důležitosti prevence jsme mluvili s docentkou Petrou Tesařovou z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tesařová je zároveň členkou správní rady obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius, která kromě jiného vyrábí edukační filmy seznamující veřejnost se závažnými onemocněními.

Proč je karcinom prsu nejčastějším ženským nádorem a karcinom prostaty nejčastějším mužským nádorem? „Prsa jsou orgány, které se velmi často v průběhu života ženy proměňují, stejně jako jejich funkce. Ty proměny jsou řízeny pomocí hormonů a v jejich průběhu se může stát nějaká chyba v přepisu genetické informace. Z buňky, která byla původně zdravá, se tak postupně stane buňka nádorová,“ vysvětluje Petra Tesařová.

Čtěte také

Prostata sice oproti ženskému prsu patří mezi velmi stabilní orgány, ale je také vystavena kolísajícím hormonálním vlivům, což je s největší pravděpodobností hlavní důvod, proč je karcinom prostaty tak častým onkologickým onemocněním. „Dokonce existují informace o tom, že téměř každý starý muž se karcinomu prostaty dožije, jen to pro něj nemá význam, protože ten nádor je malý a ne tak nebezpečný,“ dodává Tesařová.

Přežití pacientů s oběma diagnózami se naštěstí pořád prodlužuje. „Máme větší procento nemocných, které umíme úplně uzdravit, a těm, u kterých to neumíme, alespoň umíme efektivně prodloužit život,“ říká Tesařová a zdůrazňuje, že karcinom prsu je příkladem zhoubného nádoru, který je velmi vhodný pro screeningová opatření. „Když se nádor zachytí včas, jedná se často o kosmetickou záležitost, která se vyřeší operací následovanou systémovou léčbou. Ale ten stejný nádor, který se diagnostikuje v pokročilém stavu, může nejenom velmi závažně ohrozit zdraví nemocné, ale i ji připravit o život.“

Čtěte také

 
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.