Rakovina se mladým lidem nevyhýbá, nečekejte na problémy

2. červenec 2015

„Leželi jsme s kamarády na louce a já měl pocit, že mě pod břichem tlačí nějaký kámen. Když jsem zjistil, že je to boule v mém těle, dělal jsem si legraci, že jsem těhotný. K doktorovi jsem šel, až když mě donutili rodiče,“ prozradil nám Pavel Mandys, jeden z hostů odpoledního On Airu. Poslechněte si, jaké to je mít rakovinu ve dvaceti a jak běžná a nebezpečná je rakovina u mladých lidí.

Jak řekla Marie Ředinová ze sdružení ILCO, víc než polovina lidí podcení preventivní prohlídky a rakovina se u nich řeší ve třetím až čtvrtém stadiu. To, že mladí lidé většinou s rakovinou nepočítají a prevenci příliš neřeší, vyplynulo i z ankety, kterou k tématu natočila Bára Šichanová. Přitom třeba kluci často nevědí, že od patnácti do třiceti let patří do hlavní rizikové skupiny pro rakovinu varlat.

To, že by mohl mít rakovinu, si ze začátku nepřipouštěl ani Pavel Mandys, kterého nejspíš znáte jako novináře a zakladatele ocenění Magnesia Litera: „Nejdřív jsem si myslel, že je to jenom nějaká neškodná cysta. I když už jsem se pak dozvěděl, že mám rakovinu mízních uzlin, nepřipouštěl jsem si, že mám vlastně smrtelnou nemoc. Když si ale doktor začal obkreslovat fixou abnormálně velkou bouli na mém břiše, aby ji mohl ukázat studentům jako exemplární případ, tak mě trochu zamrazilo.“

Ani Lucii Bittalovou nejdřív nenapadlo, že by se jí rakovina mohla vůbec týkat. Pravidelnou gynekologickou prohlídku, která by měla být každoroční, několik let vynechala. Přišla, až když začala mít zdravotní problémy. Teď prochází léčbou a snaží se na problém přehlížení prevence upozornit na webu Měsíc raka a sociálních sítích. Proč je na tom Česko ohledně rakoviny děložního čípku hůř než jiné evropské země, vysvětlila po telefonu gynekoložka Zuzana Málková.

Poslechněte si celou diskusi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.