Rande, Nagano a demonstrace za Esmeraldu. „Devadesátky byly bizár,“ říká autorka stejnojmenné knihy

6. listopad 2019

Znáte dnes někoho, kdo by šel demonstrovat na Václavské náměstí kvůli telenovele? Mohly by se na sociálních sítích objevovat fotky nahých teenagerů jako v Bravíčku? A přijali by vám ve škole jako omluvenku, že jste vítali hokejisty z olympiády v Naganu? V 90. letech bylo možné úplně všechno. To potvrzuje v pořadu Kompot autorka knihy Devadesátky Johana Fundová i moderátorka Markéta Mayerová.

Devadesátky jsou bizár bez jakékoliv cenzury. Za tím si stojí autorka facebookové stránky Pure devadesátky, která v pražském Centru architektury a městského plánování pokřtila za přítomnosti mnoha dobových celebrit s Dádou Patrasovou v čele minulý pátek knihu o nezapomenutelné dekádě. „Asi jen tehdy se mohl Ivan Jonák v klidu svléknout do naha a se stejně nahými prostitutkami se projíždět v kabrioletu po Praze,“ připomíná v pořadu Kompot Johana.

Johana Fundová se svojí knihou Devadesátky

Kmotry knihy Devadesátky byla asi nejslavnější moderátorská dvojice z té doby Markéta Mayerová a Slávek Boura. Úspěšné pořady Rande, Dobré bydlo nebo Vabank si pro TV Nova vymýšleli sami. „Třeba seznamovací pořad Rande měl v televizním světě takový kredit, že nebylo problém, aby do něj přijel účinkovat třeba David Hasselhoff z Pobřežní hlídky nebo Mandi Patinkin ze seriálu Chicago Hope,“ podotýká v telefonickém rozhovoru Markéta Mayerová. Vystudovaná právnička nyní moderuje na Českém rozhlasu Dvojka a je také radní města Hostivice. Jaký okamžik z této doby byl pro ni nejsilnější? Jak se Slávkem Bourou na Nově začínali? Pusťte si celý rozhovor!

Jak probíhala demonstrace na Václavském náměstí za telenovelu Esmeralda? Jak Johana Fundová bojuje s pravidly Facebooku, když chce uveřejňovat fotografie z časopisu Bravo, který v té době četly i desetileté děti ? A co cítila, když poprvé viděla film Titanic? A pamatujete si to vy? Pusťte si nový díl pořadu Kompot i jako podcast a napište nám svoji nejsilnější vzpomínku na devadesátky na instagram.com/kompotradiowave!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.