Ras G: Vesmír je báječné místo pro hip hop

25. červenec 2011

Těsně před vydáním nového alba Gregoryho Shortera Jr. alias producenta Ras G přišla hudební média se zprávou, že tento losangeleský hiphopový kutil chystá singl, na kterém zremixuje freejazzového titána Sun Ra a jeho vesmírnou suitu Space is the Place. Překvapení? Rozhodně ne.

Ras G se ve svých minimalistických beatových kolážích také vydává do sféry kosmické psychedelie, jako to kdysi dělal právě první afronaut Sun Ra, a jejich spojení i přes propast času je tedy více než logické. A zmiňované nové dlouhohrající album Down 2 Earth je toho – i přes svůj název – jasným důkazem.

Svůj instrumentální abstraktní hip hop popisuje Ras G jako „sci-fi ghetto“ a svojí hudbou posluchače transportuje do jiných světů. Psychedelické koláže, ve kterých se potkávají dub, funk, soul i freejazzové výbuchy, mají spojovat minulost, současnost a budoucnost v tradici afrofuturistické filozofie. Tak třeba skladba (((Shrooms))) smyčkuje tabla z nahrávky indické ragy, přidává k nim basovou linku vytaženou pravděpodobně z nějakého jazzového standardu a zdeformované výkřiky z latino-crunkového hitu Culo rappera Pitbula. Peace (Saalaam) zase dává dohromady afro-funkový kytarový riff a hiphopový beat puštěný pravděpodobně pozpátku. Hudba tu jednoduše funguje jako výraz absolutní svobody, stát se v ní může úplně cokoliv.

02393367.jpeg

Ras G působí na losangelské hiphopové scéně už od začátku 90. let, byť první nahrávku vydal až v roce 2005 (jmenovala se Overcast78). V posledních letech mu ke zviditelnění výrazně pomohla účast na aktivitách labelu Brainfeeder, který vede Flying Lotus. Díky němu se o scénu v LA začala zajímat média a rastafariánský podivín Ras G se stal jednou z tváří renesance instrumentálního hip hopu ze západního pobřeží. A to i přesto, že jeho desky zrovna neoplývají posluchačskou přijatelností – I Of The Cosmos vydané pod hlavičkou projektu Ras G & The Afrikan Space Program i digitální album Brotha From Anotha Planet obsahují prapodivné zvukové koláže, které měly větší šanci uchvátit fanoušky avantgardy a předplatitele časopisu Wire než klasické hiphopové fans.

Novinka Down 2 Earth vychází na britské značce Ramp Recordings, která obhospodařuje krajinu abstraktních beatů v globálním prostoru hudebních divností (vyšel zde Zomby, FaltyDL nebo kompilace Skweee Tooth švédské osmibitové scény). Oproti předchozím deskám Ras G je Down 2 Earth soustředěnější, skladby jsou kratší (kolem minuty a půl) a obvykle se točí kolem výrazného beatu a samplu – jako v případě Fatcat kolem fragmentu z Jamese Browna. Je to podobná metoda, s jakou pracuje chicagské juke – byť méně agresivní, na druhou stranu Ras G jednoznačně prozrazuje vliv J Dilly, praotce celé téhle vlny. Zdaleka nejblíže má zde losangeleský rasta k abstraktnímu hip hopu druhé poloviny 90. let – tak třeba skladba 40 Bus jako kdyby vypadala ze Strictly Turntablized nebo Kakusei DJe Krushe.

02393365.jpeg


Pokud jste – stejně jako já – pamětníci nejlepších let tohoto japonského velmistra, pak vám Down 2 Earth třeba nebude znít zase tak futuristicky jako mladším posluchačům. Ale pořád je na téhle výtečné desce dost věcí, co lze obdivovat: ať už je to sonická výstřednost, s níž lepí samply, technická preciznost či celková mimozemská vize desky. Ras G sestoupil na zem a natočil album, které pozve vaši mysl do nové dimenze (a zadek se dříve či později přidá).

Ras G – Down 2 Earth (Ramp Recordings, 2011)

autor: Karel Veselý
Spustit audio