Relaxujte jako mexický povaleč. Autogenní trénink je jedna z nejlepších metod zvládání stresu

12. únor 2019

„Stres nás má připravit na boj nebo útěk. Na poradě v práci ale těžko budete bojovat se šéfem nebo kolegy. Reakce na stres proto neproběhne zdravě, jen se nastartuje a nevybije se energie a nespotřebuje adrenalin,“ řekla magazínu Balanc psycholožka a psychoterapeutka Veronika Víchová. Zvládat napětí můžeme pomocí mnoha metod, jednou z nejúčinnějších a nejdostupnějších je autogenní trénink. Technika vzešla z hypnózy a zklidní celé tělo i mysl.

„Psychické napětí se projevuje v těle, ale není moc způsobů, jak se uvolnit přímo. Nelze si přikázat být uvolněný v situaci, kdy se s námi někdo hádá. Snadněji můžeme ale navodit uvolnění právě v těle.“ A uvolnění těla se projeví i psychicky. Metodu autogenního tréninku vymyslel německý psychiatr a neurolog Johannes Heinrich Schultz. S pacienty prováděl hypnózu a zjistil, že se díky ní rychleji uzdravují a jsou po sezení hluboce relaxovaní. Upravil proto techniku hypnózy, aby ji pacienti mohli provádět sami doma poté, co opustí péči v sanatoriu.

„Autogenní trénink je nejrozšířenější evropská relaxační a koncentrační metoda. ‚Autogenní‘ znamená sám a ‚genos‘ původ. Člověk se vrací sám k sobě.“ Pomocí formulek se navozují určité stavy v těle. Postupně tíha, teplo, zklidnění srdce, prohloubení dechu, prokrvení vnitřních orgánů a chlad na čele. Po naučení této techniky se člověk snadno dostane do velmi příjemné hluboké relaxace. Při pravidelném cvičení je celkově vyrovnanější, rychleji se vypořádá s nemocemi a úrazy, lépe si všímá, co ho v životě zneklidňuje a co mu škodí.

Dát si tripa, ale malýho! Příběhy lidí, kteří experimentují s mikrodávkami halucinogenů

muž - mileniál

Pravidelná malá dávka halucinogenních drog – LSD, psilocybinu nebo meskalinu. Dostatečně malá, aby se nedostavily halucinace, ale přesto má účinek. Nepatrné množství těchto drog prý zvyšuje psychickou pohodu, tvořivost, dodává energii a pomáhá lépe se soustředit. Jiní uvádějí, že psychedelika v mikrodávkách mírní deprese nebo úzkosti a navrací vůli k dobrému životnímu stylu, například k meditaci, józe nebo zdravému stravování.

„Každý by si měl nastavit své měřítko stresu a klidu. Je těžké popsat nějaký univerzální stav platný pro všechny. Protože pokud ho lidé nedosahují, mají pocit, že selhávají.“ Autogenní trénink má tři stupně. Už základní stupeň je účinný na zklidnění a někteří se spokojí jen s ním. Výhodou je, že stačí cvičit pár minut, třeba 3 až 5. Ideálně třikrát denně, i když Schulz se svými pacienty cvičil za den pětkrát.

„Kontraindikace jsou psychotická onemocnění, epilepsie a mentální postižení. Ale zkušení odborníci poznají, kdy mohou své pacienty vést a metodu učit.“ Zdraví lidé mohou trénink provádět sami, třeba i na toaletě v práci během přestávky. Důležité je uvolnění svalů, které se nejlépe provádí v leže. Ale lze i sedět ve speciálních polohách – „vídeňského vozky“ a „mexického povaleče“. I když trvá relativně dlouho se metodu plně naučit, první změny mohou nastat velmi rychle. Existuje dokonce blesková půlminutová varianta a zklidnění, které autogenní trénink může přinést, je obrovské.

Je problém, když člověk při relaxaci usne? Lze se naučit autogenní trénink z nahrávek nebo knih? Za jak dlouho? Uslyšíte v záznamu pořadu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.