Retro weby nabízí internet jednodušší a bez zbytečného balastu

19. leden 2015

Pokud je vám trochu víc přes třicet a máte rádi počítače, tak jste nejspíš zažili v historii internetu vše podstatné. A také si asi pamatujete, že ten ve svých počátcích byl jen příkazový řádek a nic víc. Veškerá komunikace na tehdejší síti probíhala výhradně v textovém módu, a kdo neznal příkazy, měl prostě smůlu. Když dnes trávíme dny v pestrobarevném světě Facebooku, kde neustále vyskakují reklamy, nesmyslné pozvánky a valí se na vás tuny informačního balastu, je někdy těžké se ubránit nostalgii po éře, kdy všechno na internetu bylo jaksi bezpečnější, přehlednější a tak nějak intimnější. Máte chuť se do těch časů vrátit? Tak pro vás jsou tu retro weby.

Pokud se vám stýská po informacích čistě v textové podobě, můžete se z Facebooku a Twitteru přesunout na sociální síť Big Boring System, internetovou komunitu „pro sdílení zájmů a nezávazný pokec“. Zkratka BBS bude pamětníkům povědomá – v prehistorii internetu to byl jeden z prvních komunikačních protokolů fungující jako jakási informační nástěnka umožňující diskuse. Big Boring System navazuje i na jeho rigidní textový mód – žádné obrázky, žádné lajky a virtuální přátelství. „Mám ráda obrázky jako každý, ale když informace zjednodušíte do textů, získáte zase schopnost soustředit se,“ říká programátorka Jen Fong-Adwent, známá na webu jako Edna Piranha, která BBS. spustila na začátku letošního roku na svém počítači. Zájem byl tak mohutný, že dnes už kvůli přetížení nepřijímá nové členy. Edna nicméně zveřejnila program na webu, a tak si server pro virtuální komunitu může nahodit na svém počítači každý.

03296024.png

Na stejné vlně nostalgie surfuje i web Tilde Club, který nabízí uživatelům možnost vytvářet webové stránky, ale s nástroji dostupnými v polovině 90. let – tedy výhradně s pomocí programování v HTML. „Cílem tilde.club je být místem, kde můžete vytvářet ujeté webové stránky, které byste nikde jinde nenašli,“ tvrdí se na stránce, kterou na podzim spustil vývojář Paul Ford. Pojmenoval ji podle znaku vlnovky (tilde), bez něhož jste se ve starých časech internetu neobešli a nejčastěji se dával před jméno. I tady zájem překonal veškerá očekávání, a pokud si chcete tvorbu starých webů vyzkoušet, musíte se zapsat do seznamu čekatelů. Aktuálně je totiž systém zahlcen.

Čtěte také

Vloni na podzim se na webu objevily nové sociální sítě jako Ello nebo Dropon, které ohlašovaly návrat ke kořenům internetové komunikace a slibovaly prostředí bez reklam a sociálního inženýrství známého z Facebooku či Twitteru. I to byl nejspíš výraz nostalgie po starých (dobrých, či spíš jednodušších) časech internetu. Na tuto vlnu zareagoval i Facebook, který na podzim zveřejnil aplikaci Rooms umožňující vytvářet diskusní fóra na libovolná témata, přesně jak to bylo populární v počátcích internetu. Dvacetiletý retro cyklus zdá se funguje i u uživatelů sítě, otázkou je, zda mají tyto pokusy šanci přežít i poté, co opadne nostalgie. Velkým sociálním sítím skutečně hrozí imploze, a otevírá se tak prostor pro něco zcela nového. Třeba se to zrodí při ohlížení do minulosti.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.