Rezidence v MeetFactory

18. prosinec 2009

Umělci Benjamin Frankel a Michal Moravčík, kteří jsou současnými rezidenty, byli hosty Odpolední session společně s Milanem Vítkem, který má rezidenty v MeetFactory organizačně na starosti. Mluvili jsme o jejich činnosti v MeetFactory, ceně Oskára Čepana, "baumaxizaci" veřejného prostoru a umělcích v ČR, SR a Nizozemí.

Ateliérový program MeetFactory zahájil svoji činnost v říjnu 2007. Účelem Ateliérového programu je podpora a rozvoj současného umění zaměřeným zejména na mezinárodní spolupráci. Díky galerijním prostorám MeetFactory se nabízí ojedinělá možnost veřejné prezentace uměleckých děl vytvářených v rámci Ateliérového programu ve stejné budově MeetFactory.

Benjamin Frankel je v MeetFactory závěrečnou součástí holandské série Wednesday, Meatloaf Day, o kterém jsme také mluvili, a mj. taky autorem konceptu Daily Hero.

01058999.jpeg

Michal Moravčík v Meet Factory volně navazuje na projekt "Sbohem a nashledanou", který realizoval v roce 2008 před vilou Tugendhat v Brně. V případě Subtilní historie jde o instalaci koncipovanou jako "vstup" diváka do nedávné historie Československa. Pojem subtilní historie zavedl U. Eco jako odmítnutí linearity dějin a deklaraci schopnosti důsledkem vyvolat příčinu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio