Režisér Štěpán Altrichter: Schmitke je film plný reálných příběhů

19. březen 2015

Absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera se po loňské korejské premiéře dostává i do českých kin. Poprvé se promítne na Febiofestu a pak se bude šířit dál v distribuci Artcamu. Zápletky filmu jsou inspirované konkrétními historkami lidí z krušnohorských Abertam a okolí, kde se natáčelo. „Je to trochu zamotaný příběh. Jeho hrdinou je starý německý inženýr větrných elektráren, který kvůli práci uvízne v Krušných horách a zažije tam zvláštní věci,“ říká o něm režisér.

Hlavní roli ve filmu Schmitke skvěle ztvárnil zkušený německý divadelní a filmový herec Peter Kurth. Samostatnou a zásadní roli hraje podle Štěpána Altrichtera i příroda. „Celou dobu natáčení hrálo jednu ze zásadních rolí i počasí, specifické místní mlhy a silná atmosféra lesů v okolí. Vždycky říkám, že kdyby Peter Jackson znovu točil Hobita, tak by to měl udělat právě v Krušných horách.“ Poslechněte si celý rozhovor o filmu Schmitke.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.