„Rozchod přes messenger člověk emočně nezpracuje.“ Ester & Josefina se posouvají od humoru k terapii

28. březen 2019

„Na našem instagramovém účtu jsme zaznamenaly, že se často lidé pozastavují nad tím, v jak hrozném stavu vztahy jsou. Zároveň psali, že je snad lepší žádné nemít. A nám přišlo líto, že se tito mladí lidé před vztahy uzavírají. Našly jsme proto někoho, kdo na to bude umět odborně nahlédnout,“ říká Ester Geislerová, proč se s Josefinou Bakošovou rozhodly spojit síly s terapeutem Honzou Vojtkem a vytvořit edukativní show s názvem Terapie sdílením.

Projekt se poprvé dostane před živé publikum na začátku dubna. „To představení nemá být pohodlné. Chceme, aby s námi lidé mluvili. Bude to zčásti nepříjemné, ale terapie někdy prostě je nepříjemná,“ popisuje Honza Vojtko. Hlavním tématem večera bude nejen styl, jakým spolu lidé hovoří, ale vůbec definice komunikace. „Komunikace je z latinského slova communicare a znamená to sdílet, ne sdělovat. A velká část lidí si myslí, že komunikuje, když posílá informace. Jenomže komunikace je postavena hlavně na neverbální komunikaci. Potřebuji zkrátka vidět reakci těla druhého člověka, abych mu rozuměl,“ doplňuje Vojtko.

Terapie sdílením, Josefina Bakošová, Ester Geislerová a Honza Vojtko

Profil Ester & Josefina sleduje na Instagramu víc než 200 tisíc lidí. Mezi příspěvky se objevují mrazivé a zároveň cynické věty, kterými se lidé rozcházejí. „Řešit vztah přes mobil je jednodušší a pohodlnější. Nemusím mít sociální interakci, nemusím se dívat na ten ukřivděný nebo plačící obličej, nemusím řešit své vlastní emoce. A navíc je to rychlé,“ říká Honza Vojtko. „Člověk to ale emočně nezpracuje. Nejstarší části v našem mozku jsou emoční centra. Amygdala s talamem vyvolávají strach a vztek. A když mě někdo vyprovokuje, potřebuji mít odpověď, transakci s druhým člověkem. To je běžná komunikace,“ dodává.

Mezi úskalí komunikace přes sociální sítě patří i smajlíci. Každému z nás se určitě už nejednou stalo, že poslal druhému člověku emotikon, který ne úplně přesně vyjadřoval jeho aktuální rozpoložení. Jak ale říká Ester Geislerová, někdy uživatelé druhým lidem píší i smajlíky, které vyjadřují naprostý opak jejich nálady. „Jedna slečna nám například posílala zprávu se svým bývalým přítelem. Došlo tam k nevěře a ona se ho zeptala ‚Proč jsi to udělal? Proč jsi mě podvedl?‘ a u toho stáli vysmátí smajlíci. Když jsme se jí ptali, proč je použila, odpověděla, že proto, aby nebylo vidět, jak moc ji rozchod zabolel. A tyto případy se objevují celkem často,“ popisuje svou zkušenost.

Ester Geislerová: Dřív bylo běžné vlastní sny potlačovat. Já ale chtěla obojí, děti i umění

Ester Geislerová

„Plánovala jsem to jinak, ale všechno se děje právě teď!“ směje se Ester. Do kin v těchto dnech vstupuje nová česká komedie LOVEní, ve které hraje hlavní roli. Zároveň je čerstvě venku kolekce košilových šatů Ester a Josefina a vrcholí přípravy divadelního představení a audioknihy Terapie sdílením. K tomu Ester vystavuje v Galerii NTK na skupinovce After New Media. Není divu, že před začátkem rozhovoru nutně potřebuje kávu.

„Emotikon je důležitý a je fajn, že tam je,“ reaguje Honza Vojtko. „Ale musí být autentický. Když se rozcházím a posílám usměvavé smajlíky, tak to opravdu není ono.“ Komunikaci přes internet přesto terapeut nezavrhuje. „Chcete se domluvit, kdy půjdete do kina? Co nakoupíte na večeři? V tom případě jsou komunikační aplikace skvělým prostředkem. Vztahové záležitosti ale řešit přes mobil vhodné není.“

Jak by měla vypadat zdravá komunikace přes internet? Proč funguje takzvaná terapie sdílením? A jaké příspěvky se na účtu Ester & Josefina neobjevují? Poslechněte si celý rozhovor s Ester Geislerovou, Josefinou Bakošovou a Honzou Vojtkem.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.