Rozhovor s Jasonem Reecem z Trail of Dead

17. únor 2009

V úterý 17. února vychází nová deska kapely s jedním z nejdelších názvů v rockové hudbě. Texaští ...And You Will Know Us by the Trail of Dead se v rámci turné k novému albu The Century of Self zastaví i v Praze. U příležitosti vydání nové desky jsme se do texaského Austinu spojili s Jasonem Reecem, který v kapele na střídačku obsluhuje mikrofon, kytaru a bicí.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR!

Jaká je budoucnost rock´n´rollu?
Budoucnost rock´n´rollu? Ze všech se stanou eunuchové a budeme zpívat opery o Georgi Bushovi a Baracku Obamovi. Ne, vážně. Jak to vidím já, budoucnost rock´n´rollu je plná příšerný hudby.

00866775.jpeg

Album The Century of Self je vaším prvním počinem po skončení smlouvy s Interscope. Skutečně jste po odchodu od velkého vydavatelství zaplatili celou věc sami?
Trochu nám pomohli přátelé. Máme nezávislý label Richter Scale Records, ale distribuci nám dělají Universal Records. To je trochu divný. Odešli jsme od Interscope, abychom si to udělali po svým. Máme svůj label a doufáme, že jednou budeme vydávat kapely, co se nám líbí, nejenom sebe.

Jaké je mít najednou úplnou uměleckou svobodu? Stojí to za finanční riziko?
Na věci se nedá koukat jen z finanční stránky. Musíš se na to vykašlat a doufat v dobrej konec. V životě riskuješ pořád. Myslím, že my jsme vždycky zkoušeli nový věci a doufali, že to klapne. Ne vždycky to vyjde, ale někdy jo.

00866777.jpeg

Materiál na desku jste tentokrát nahrávali živě. Jaké bylo natáčení?
Šlo to výborně, postupovali jsme rychle a asi jsme měli dobrou inspiraci. Napsali jsme hodně věcí a byli jsme fakt rádi, že zase hrajeme.

Jsou na albu nějací hosté?
Je jich docela dost, ale jsou asi relativně neznámí. Zpívají tam Yeasayer nebo Dragons of Zynth. A dokonce i Brenda Radney, která je na labelu Justina Timberlakea... :)

Podle názvu vaší nové desky by se dalo usuzovat, že vás ovlivnilo dílo dokumentaristy Adama Curtise. Je to tak?
Jo, asi jo. Bereme to jako tip pro posluchače; většina názvů alb prostě neznamená nic, my jsme je chtěli upozornit na něco, co máme rádi. A je každopádně dobrý dozvědět se něco o světě konzumu.

Trail of Dead vyráží na turné k nové desce, 6. května zahrajete i v pražském klubu Roxy. Můžeme se těšit na vaši obvyklou energickou show, nebo jste se během patnácti let hraní už trochu uklidnili?
My přece nejsme žádný starci! Jsme ještě dost mladý a rozhodně nepřijedem na pódium na kolečkovejch křeslech! Jsme fyzicky hodně aktivní, hraní je pro nás vypouštění páry. Podle mě má bejt koncert našlapanej. Mý oblíbený muzikanti ze šedesátejch let byli v tomhle úplný blázni. Když hráli The Who, hráli nadoraz. Je to trochu i v tom, odkud jsme. V Texasu je to pro kapely obvyklej přístup - vylézt na pódium a hrát na maximum, dokud to síly dovolí.

autor: Robert Candra
Spustit audio