Rozkoš a sexualita jako cesta k sobě. S psychoterapeutkou Čížkovou o vnímavosti a rozkoši

1. červenec 2023

„To, nakolik si jako žena dovolím prožívat rozkoš a pracuji na tom, abych ji prožívala, odráží i můj vztah ke mě samé,“ říká v hotcastu Pot psychoterapeutka, lektorka a zakladatelka projektu Něžně k ženě Kateřina Severa Čížková. Tématu prožívání rozkoše se často věnuje i se svými klientkami. S moderátory Eliškou Soukupovou a Karlem Vladykou mluvila o tom, jak tuto kapacitu pěstovat a být ke svému tělu vnímavější.

Kateřina Severa Čížková s Karlem Vladykou a Eliškou Soukupovou

S klientkami se věnuji celostnímu pojetí ženství a zdraví, a sexualita v tomhle hraje pro mě čím dál větší roli. Sexualita či naše orgasmická kapacita může být takovým zrcadlem všeho ostatního, co v životě máme, říká psychoterapeutka s tím, že pěstování všímavosti může vést ke snížené úzkosti i vyšší rozkoši a orgasmické kapacitě.

Širší pojetí sexuality pro terapeutku zahrnuje nejen samotný sex, ale i smyslnost a prožívání světa, můžeme ji tedy vnímat jako hledání cesty k sobě: Oblast yoni či pánevního dna je taková mapa všeho, čím jsme si v životě prošly. Obrovská část žen ji moc necítí. Pokud se na ni zaměříme a dovolíme si ji poznávat, rozšiřujeme svou kapacitu prožívat potěšení a vnímat různé věci.

Je dosažení orgasmu důležité? Jak blíže poznat své intimní partie a ponořit se do moudrosti těla? A může být rozkoš cestou k Bohu? Poslouchejte v hotcastu Pot.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio