Rozšířit balkony, zvětšit obýváky. Jak se dá z paneláku udělat bydlení snů

14. prosinec 2022

Panelák v Hostivaři je lepší než byl – má větší balkony a lepší výhled do zeleně. Byli jsme tam na návštěvě u paní Ditrychové a mluvili o něm s Davidem Pavlištou z ateliéru re:architekti.

Na návštěvě u paní Ditrychové

„To by bylo tak krásné vidět odsud do zahrady,“ říkala si Jarmila Ditrychová často, když seděla doma v obýváku. Dnes tam vidí. V bytě, kde bydlí, je prosklení skoro přes celou stěnu, za ním je široká lodžie a za ní stará borovice. V tomhle paneláku v Hostivaři se povedlo zvětšit balkony a kdo chtěl, mohl si udělat i větší okna. Z paneláku se stal superpanelák. Co na tom bylo nejtěžší? Kolik to stálo? Kolik lidí se muselo dohodnout? A byla jednání společenství vlastníků jednotek (SVJ) jako ve filmu Vlastníci? O tom vypráví Jarmila Ditrychová a její kolega Jan Seidl z výboru SVJ v Bourání.

Architekt David Pavlišta na zahradě paneláku v Hostivaři

Ve studiu jsme se pak sešli s Davidem Pavlištou, architektem ze studia re:architekti. Rekonstrukci a přístavbu balkonů projektoval a popsal ji z architektonického pohledu. Byl to komplikovaný projekt? Proč se podle něj tak sdílel a lajkoval na sociálních sítích? A co všechno by se dalo udělat pro zlepšení paneláků?

Povídali jsme si také o dalších projektech studia re: architekti. Patří mezi ně právě dokončená radnice v Lázních Bělohrad, rekonstrukce Velkého kina ve Zlíně, centrum Šlapanic a několik úprav veřejných prostorů v Liberci. Jsou to projekty pro města nebo obce a o rozhodují o nich místní politici. Proto jsme mluvili o tom, jak moc komunální politika ovlivňuje architekturu. „Je to o nervy, ale pro nás to byl jediný způsob, jak přijít k práci, která se týká větších domů, což nás od začátku vzrušovalo,“ říká architekt David Pavlišta.

O jednom superpaneláku, o nové radnici v Lázních Bělohrad a o spokojených i nespokojených občanech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.