Rubrika vs. lubrika: Kde nám ujely slabiky, slova nebo smích?

13. leden 2016

Vaše oblíbená stanice Radio Wave slaví desáté narozeniny. Při té příležitosti jsme se trošku probrali archivem a vybrali pro vás některé momenty, ve kterých jsme se odbourali, u kterých jsme se zasekli, přeřekli, které prostě ukazují, že ani my nejsme vždycky perfektní. Přehlídku záseků a přeřeků pro vás sestavila moderátorka Bára Šichanová.

Když jsem sama před pěti lety začínala moderovat, vzpomínám si, že se mi často do slovníku místo slůvka „rubrika“ vloudilo „lubrika“, trošku ožehavá přesmyčka, ale nenadělala jsem nic. Asi nikdy se mi nestalo, že bych se ve vysílání tzv. odbourala. To už ale rozhodně nemůže prohlásit někdejší kolega Pavel Cyprich, který si kromě rubriky Universum občas střihl i zprávy. Informace o tom, že Čína nedodá slíbenou zásilku prezervativů Jihoafrické republice, je Pavlovým one man číslem, a přestože jde určitě o 4 roky starou zprávu, redakce Radia Wave se jí baví dodnes.

Existují kombinace moderátor–zprávař, které jsou slovy někdejšího generálního ředitele Petera Duhana „smrtící“. Odbourat se navzájem se nedávno povedlo Jardu Petříkovi s věčně rozesmátou Karolínou Tomaškovou. Na maniakální smích moderátorů jsou zvyklí i posluchači filmového magazínu Čelisti. Trio Stuchlý, Schmarc, Řehák tzv. zabíjí pravidelně. My jsme pro vás vyzobali skvělou pasáž s komentářem k filmu Ulricha Seidla, který diváky umí napasovat do takové trapnosti, že už samým zoufalstvím nevědí, co všechno si mají zakrývat.

V plejádě přeřeků a zaváhání rozhodně nesmí chybět nejen verbální žonglování bývalého kolegy Pavla Zelinky, který před čtyřmi lety několik měsíců moderoval novinkový hudební pořad Factory. V pasáži, kterou jsme pro vás vybrali, zápasí nejen s vlastním projevem, ale především s technikou a jeho host – kolega Karel Veselý – mu ve výsledku svou přítomností moc nepomáhá. Kombinace technických přešlapů ve studiu s téměř prozpívanými úseky moderace, tak to je někdy skoro až poznávací znamení Pavla Klusáka. „To bylo pěknééééé, žeeee?“ kotví ve slangu redakce už delší dobu. Co všechno se nám přihodilo, jak jsme na danou situaci reagovali a co nás dokázalo rozesmát? To prostě musíte slyšet!

Spustit audio