Rumunský vůdce Nicolae Ceaușescu

26. leden 2012

26. ledna 1918 se v zapadlé rumunské vesničce narodil budoucí nejmocnější muž této země. Proč svého času západní demokracie viděly v Nicolae Ceaușescovi naději pro sovětský blok? Proč jej americký prezident Jimmy Carter nazýval svým přítelem a proč nakonec rumunský vůdce, který si říkal Titán titánů, skončil na popravišti?

Nicolae Ceaușescu pocházel z velmi chudé rolnické rodiny z deseti dětí a údajně už v jedenácti letech odešel z domova pracovat do Bukurešti. Už ve svých patnácti letech se začal aktivně angažovat v komunistickém hnutí. Po válce jeho kariéra nabrala strmé obrátky – působí na ministerstvu obrany, stává se členem politbyra a v roce 1965 generálním tajemníkem Komunistické strany Rumunska. V roce 1968 z pozice nejmocnějšího muže Rumunska odsuzuje Ceaușescu invazi do Československa a tímto krokem si získává sympatie západních států v čele s USA. Jak vysvětluje ředitel Rumunského kulturního institutu Dan Duta, demokratické země vkládaly do Ceaușesca velké naděje, které se ale nikdy neuskutečnily.
Poslechněte si rozhovor s ředitelem Rumunského kulturního institutu Danem Dutou

Nicolae Ceaușescu se zhlédl v Mao Ce-Tungovi a Kim Ir Senovi a rumunský režim proto nakonec patřil k nejtvrdším v Evropě. V očích Západu byl ale rumunský vůdce po dlouhou dobu vnímán velmi pozitivně a těšil se různým privilegiím. Západ Ceaușescovi ochotně půjčoval peníze a v roce 1980 už proto Rumunsko mělo víc než 14 miliard dolarů dluhů. Ceaușescu ale hospodařil tak, jako by jeho pokladna byla bezedná. V roce 1983 začíná budovat monstrózní Palác lidu v Bukurešti. Budova má 1100 místností, některé místnosti mají 20 metrů vysoké stropy a celková plocha paláce je víc než 300 000 m².

02541158.jpeg

Z chování rumunského diktátora v 80. letech je zřejmé, že si příliš neuvědomoval, jaká je skutečná situace v zemi, jíž vládl. Ještě v listopadu 1989 je Ceaușescu znovuzvolen generálním tajemníkem Komunistické strany, v polovině prosince odjíždí na státní návštěvu Íránu, nicméně po jeho návratu už je celé Rumunsko v revolučním varu. 22. prosince se diktátor s manželkou pokouší odletět v helikoptéře ze střechy budovy ústředního výboru Komunistické strany. Na útěku je ale zatčen a po krátkém vojenském soudu i s manželkou popraven.

Slova ředitele Rumunského institutu potvrzují, že jistá nostalgie po „starých časech“ se v Rumunsku objevuje dodnes. Skutečný návrat Karpatského génia a Dunaje myšlenek, jak si Ceaușescu nechával říkat, by si ale většina dnešních Rumunů už určitě nepřála.

Spustit audio