S dětmi 24 000 km na kole?! Samotné nás to překvapilo... Rodina Zigáčkových cestuje na kole po Evropě

21. květen 2017

Do Ruska. Do italských Benátek. Do neuznaného Podněstří. Markéta Hroudová a Luděk Zigáček se kdysi seznámili díky cykloturistice. Najezdili spolu tisíce kilometrů natěžko na expedicích po Evropě a vůbec je nenapadlo přestat, když se jim narodily děti...

Za posledních 8 let podnikla čtyřčlenná rodina Zigáčkových každé léto jednu zhruba šestitýdenní expedici. Poprvé jeli po cyklostezce Odra–Nisa v létě 2009 na Rujanu v Baltském moři. 2 000 kilometrů v době, kdy jejich dcera Šárka ještě ani nechodila. „Vozíček byl naložený dvěma dětmi, plínami a dětskými příkrmy,“ usmívá se Luděk. „Chtěl jsem nejdřív vědět, jestli to vůbec utáhnu.“ A Markéta dodává: „Naši příbuzní už byli trochu zvyklí z víkendových cest po Česku a ocenili, že jsme si vybrali Polsko a Německo, a ne hned třeba Balkán a východní země s divočejší pověstí, které ale máme pro jejich pohostinnou atmosféru nejraději.“

Západ. Východ. Jih. Večer máme ještě spoustu energie...

V roce 2010 už ale Zigáčkovi jeli přes Rumunsko, Moldávii a Podněstří k Černému moři. 3 000 km. Z obou cest vydali cestopis, který chce vyprávět jejich zážitky a ukázat, že s rodičovstvím cestování nekončí. (Třetí cestopisná kniha vyjde brzy.) Následoval západní Balkán, pak Švédsko, Francie. V roce 2015 rozvinuli rodiče v cykloexpedici Víťův nápad, že by chtěl vidět italské Benátky. „Letos, po šesti letech a šesti větších expedicích, poprvé necháváme doma dětský vozíček. Pro Šárku máme Follow me a pro Víťu, kdyby bylo nejhůř, házím do brašen prádelní šňůru,“ poznamenala si Markéta.

Zigáčkovi - cyklotoulky

V roce 2016 vyrazila rodina do Ruska. To už se nedalo a museli jsme je pozvat – také na doporučení od několika posluchačů – do cestovatelského pořadu Casablanca... Rodiče v něm vyprávějí o praktické stránce cestování, děti o svých nejranějších zážitcích s kolem anebo o všedním dni na cykloexpedici. „Rodiče chtějí po večeři zalézt do stanu a spát, ale my máme vždycky ještě hodně energie,“ usmívá se Víťa. Jeho sestřička Šárka zase vypráví o tom, že se jí v Rusku líbila azbuka, kterou se naučila, a konkrétní zážitek s ukrajinskou pohostinností.

Auto máme, jsme obyčejná rodina

Děti nejdřív jezdily ve vozíčku, pak přesedlaly na vlastní kola. Rodiče jim v mladším věku pomáhali na části cesty tažným zařízením, zapřažením za dospělého, dnes už jezdí bez jakékoli podpory. Víťa (dnes 10 let) má našlapáno už 10 000 samostatných km a Šárka (8 let) přes 7 500. „To jsou jen kilometry na expedicích, nepočítala jsem tam to, co najezdíme ‚kolem domu‘,“ dodává pro úplnost Markéta. Rodina bydlí v Lesovně v Orlických horách, kde nabízí i ubytování, a kolo je pro všechny členy rodiny každodenní samozřejmost. Auto mají, s termínem car-free rodina se míjejí. Považují se za obyčejnou domácnost.

„Auto máme, ale snažíme se jezdit tak nějak rozumně, jako že když to jde, jedeme vlakem. Je mi jasné, že to jde i bez něho, ale nějak nevidím smysl v tom, ho schválně nemít. Někdy se hodí,“ dodává Markéta. Ta až na základě vysílání Casablanky spočítala, že na expedicích za posledních 8 let s dětmi najezdili 24 000 km. A sama se tomu podivila. I zájem o rozhovor Markétu trochu překvapil. „Naše cesty jsou takové obyčejné, vlastně jen v rámci Čech, Slovenska a Evropy. Žádná exotika, když ale nás to tady baví...,“ říká skromně.

Rodina Zigáčkových cestuje na kole po Evropě (do Ruska)

Odkazy:
Cestovní blog Zigáčkových na webu Epastorek

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.