S mikrofonem do Hucul clubu

Huculský kůň je dnes pojem známý i mezi lidmi, kteří koně jinak viděli maximálně ve filmu o Vinnetouovi. Ovšem nechybělo málo a Huculové mohli být vyhynulým druhem, na jehož jméno by si občas vzpomněli jen ti nejzasvěcenější odborníci. O to, že se Huculy podařilo zachránit a zároveň uvést v širší povědomí veřejnosti, se u nás zasloužil Hucul Club, který vznikl v Praze počátkem 70. let.

Hucul Club, tedy sdružení pro záchranu huculského koně, byl založen v roce 1972, kdy na celé planetě zbývalo jen asi 300 čistokrevných jedinců tohoto plemene. Sdružení dobrovolníků a nadšenců si vytklo za cíl zachránit a najít nové uplatnění pro huculské koně v moderním světě. Tyto dva náročné úkoly se Hucul Clubu podařilo splnit a vy se o tom můžete na vlastní oči přesvědčit na pražském Zmrzlíku, kde Hucul Club sídlí. Práce na záchraně Huculů nebyla vždy jednoduchá, i když Hucul Club už krátce po jeho vzniku podpořily i tak význačné osobnosti jako spisovatelka Joy Adamsonová nebo později oceánolog Jacques Yves Cousteau.

A právě za tamními Huculy a za jedním ze zakladatelů Hucul Clubu - za Lešou Leiským - zamířil tentokrát mikrofon Radia Wave spolu se Zuzkou a Ivankou.

POSLECHNĚTE SI: Celý rozhovor s Lešou Leiským, který se nevešel do vysílání

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio