S mikrofonem na točenou: Buďánka stále žijí

V dalších realitách Radia Wave zapátráme po osudu unikátní památkové osady Buďánka, kterou najdete v pražských Košířích. Ojedinělá vesnická kolonie vznikla na počátku 19. století.

Soubor terasovitých domků byl postaven stejně tak organicky a živelně, jako vznikala městská zástavba a vyvíjelo se hlavní město Praha. Nedaleko Plzeňské ulice se tak ještě do počátku 90. let 20. století dochoval vesnický, urbanisticky velmi unikátní celek, který neměl v Praze obdoby. V Mikrofonu jste si mohli poslechnout, jak se do novodobé historie osady Buďánka zapsala „péče“ městské části Praha 5 a developera, kterému se radnice rozhodla památkově chráněný skvost pražských Košíř svěřit k revitalizaci.

Osada Buďánka působí pořád, i přes zchátralost a svůj smutný osud, jako pohádkové místo vzpomínek a příběhů našich předků. Torza původní zástavby jako by z posledních sil střežila tento unikátní skvost v těsné blízkosti jedné z nejrušnějších pražských ulic. S posvátnou úctou vstupujeme do osady a potkáváme její dobrou duši Anežku Hradilkovou.

Rušná a pulzující Buďánka se stovkou obyvatel připomínají už jen obvodové zdi původních domů, které si tu velmi živelně postavili v 19. století ti, kteří přišli do hlavního města hledat obživu. Jejich dnes už jediná obyvatelka Anežka Hradilková mi v malé kuchyňce dělá čaj a vypráví nejen o tom, kde se vzal ten zvláštní název a co na Buďánky přivedlo její rodinu.

02812527.jpeg

Povídáním o historii osady Buďánka se postupně dostáváme až do 80. let minulého století, kdy se sem přistěhovala Anežka Hradilková se svými rodiči. Díky životu v prakticky vesnické kolonii, která byla ale na dosah centra hlavního města, zažila velmi unikátní dětství i to, jak z osady postupně zmizeli její obyvatelé.

Živá Buďánka udržují kromě aktivit občanských sdružení a přátel osady i vzpomínky Anežky Hradilkové. Myšlenky na šťastné dětství na vesnici uprostřed Prahy střídá nejsmutnější část jejího vzpomínání, a to novodobá historie osady, která začíná v polovině 90. let, kdy Buďánky převzala městská část Praha 5.

Kdysi živoucí a obydlená Buďánka dnes připomínají už jen desítky obvodových zdí a fragmenty, které připomínají, jak tu bylo před 50 lety rušno. I to, co z Buďánek zbylo, ale pořád připomíná, jak tahle unikátní památková osada vypadala a kdo v ní žil.

02812526.jpeg

Osada Buďánka je i přes všechna příkoří, která ji za posledních 20 let potkala, magickým místem plným příběhů.. Ty připomínají osudy lidí, kteří se tu rodili, žili a umírali. Anežka Hradilková si o nich už od dětství nechala vyprávět a teď jejich příběhy předává dál.

autor: Susana
Spustit audio