S novým rokem moře novinek na Radiu Wave

23. září 2010

Radio Wave oslavilo v půli ledna druhé narozeniny. Při této příležitosti jsme připravili pro naše posluchače a další milovníky hudby řadu dárků, které dostanou nejen teď, ale i v průběhu celého roku. Prvním z nich je webkamera přímo ve studiu. Následovat budou živé koncerty, které odehrají každý měsíc špičky české hudební scény a jako první FM stanice v ČR spouští Radio Wave i vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilních telefonech.

První dárek dostali posluchači hned 13. ledna, kdy byla na www.wave.cz/live zprovozněna webkamera, a to včetně zvukové stopy. Při poslechu je možné zároveň sledovat moderátory a zprávaře, nebo třeba hosty při živém rozhovoru.

Hned únoru odstartuje první z devíti exkluzivních živých koncertů v karlínském studiu A - Radio Wave Live Sessions, které odehrají v průběhu roku špičky české nezávislé hudební scény. Tyto koncerty budou živě přenášeny do vysílání v rámci sobotního pořadu Stage. Jako první rozjede "obývákové mejdany" 23. února indie-kytarová formace Priessnitz. Mezi 20. a 21. hodinou budou mít posluchači možnost vychutnat si smutné líně vyprávěné intimní příběhy Jaromíra Švejdíka a chytrou kytaru Petra Kružíka. V březnu Karlín přivítá např. zasněnou Khoibu a v jednání je i skupina WWW.

00568361.jpeg

Studio A patří s 1200m2 k největším v zemi a umožňuje nahrávat i vícekanálový zvuk. Všechny kapely je možné vidět i naživo. Stačí přijít přímo do studia (Hybešova 10, Praha 8). Vstup na všechny akce bude volný. Jediné, co musí posluchači udělat, je včas se zaregistrovat na radiowave@rozhlas.cz, protože kapacita studia je omezená. Na stránkách www.wave.cz budou postupně uveřejňovány všechny důležité informace. Velký úspěch měli u posluchačů např. Moimir Papalescu & The Nihilists nebo Sunshine, kteří v Karlíně předvedli skvělou komorní show v říjnu loňského roku. "V karlínském studiu A vzniká pokaždé mezi posluchači a kapelou ojedinělá intimní atmosféra, kterou, jak už jsme se několikrát přesvědčili, lze přenést i na rádiové vlny. A tak se v brzké době chystáme z nejvydařenějších "sessions Radia Wave" vydat i limtovanou CD kompilaci," říká hudební dramaturg Radia Wave Tomáš Turek.

Radio Wave zároveň rozjíždí i vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilních telefonech přes GPRS/UMTS. "Už delší dobu jsme přemýšleli o tom, jakým způsobem dát posluchačům, kteří třeba nemají přístup na naše internetové stránky vědět, co právě hrajeme. Spodtronic je jedinečný v tom, že spojuje dohromady jak internetové vysílání, tak veškerá potřebná doplňková data, a to navíc v mobilním telefonu, tedy zařízení, které naši posluchači považují za samozřejmou součást svého života," říká ředitel ČRo 4 - Radia Wave Ladislav Lindner-Kylar. "Považujeme to za další krok do digitální budoucnosti a jsme hrdí na to, že ČRo4 - Radio Wave mohl potvrdit vedoucí roli Českého rozhlasu na půdě technologických novinek," dodává.

00654629.jpeg

Program je určen pro telefony s operačním systémem Symbian a díky němu mohou posluchači ke každému tracku dostat přímo na display i informace o interpretovi, názvy skladeb nebo dokonce i obrázky obalů CD. Důležitou funkcí je také možnost poslechu rozhlasových podcastů, a to bez potřeby synchronizace s počítačem - stačí jen najet na žádaný podcast a Spodtronic jej sám začne přehrávat - kdekoli a kdykoliv chcete a navíc zdarma, uživatelé platí pouze za přenos dat podle tarifu svého operátora a za registrační SMS. Český rozhlas 4 - Radio Wave se tak zařadil mezi více jak 200 rádií po celém světě, které tuto službu svým posluchačům již poskytují. Podrobnosti o programu Spodtronic včetně odkazů ke stažení programu najdete na stránce www.spodtronic.com.

V novém roce také došlo na Radiu Wave ke změnám na moderátorských postech. Od 7. ledna moderuje pořad Mezanin Veronika Mayerová, kterou naši posluchači doposud mohli pravidelně slyšet v Odpolední Session. Tento pořad za ní přebírá Pavel Sladký, jenž zároveň bude i nadále provázet Casablankou - nedělním magazínem o cestování, exotice, outdoorových sportech a dobrodružství.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio