Sběratelé audiovizuálního odpadu Everything is Terrible! přijedou do Prahy vzývat véháeskového Satana

15. říjen 2019

Dvoučlenný americký spolek Everything is Terrible! podle vlastních slov proměňuje výkaly ve zlato. Za výkaly prohlašuje nejroztodivnější videa z VHS éry, která dvojice sbírá a sestavuje z nich tematické kompilační filmy. Novinku The Great Satan, sestříhanou hlavně z videí, kde křesťané straší diváky Satanem, předvedou tvůrci na interaktivní show v MeetFactory 20. října.

„Jedno z mých prvních oblíbených videí se jmenovalo Zpívající miminka. Natočili skutečná živá nemluvňata a dospělé, jak zpívají písničky pro děti. Pak je smíchali, takže to vypadalo, že děti zpívají dospělými ústy. Tohle video mám vážně moc rád,“ vzpomíná jeden ze členů Everything is Terrible! Nicholas Maier alias Commodore Gilgamesh.

Pro dvojici sídlící v Chicagu není médium VHS nostalgickým artefaktem, který jim pomáhá mentálně se přenést do starých časů. Everything is Terrible! spíše dělají archeologii toho nejpříšernějšího, co 80. a 90. léta prostřednictvím videokazet světu přinesla. Nesbírají ani tak filmy, ale spíše dětské pořady, instruktážní manuály, cvičební videa, prezentace různých organizací, výchovné programy, hudební kompilace a podobně. „Většinu kazet máme z blešáků, charitativních obchodů, ale i ze spousty dalších zdrojů. Lidé je vyhazují, protože je považují za odpad. Důležité je pro nás i to, že žádná z těch kazet nemá žádnou hodnotu. Nikdo o žádnou z nich nestojí. Není to cool, není to důležité, je to jen odpad,“ přiznává Maier.

Z nich pak dvojice vybírá ty nejpodivnější a nejsměšnější úryvky, které umisťuje na svůj web. Mezi desítkami krátkých videí najdete třeba žlutého dinosaura, který brání děti před pedofily, cvičení jógy na farmě za asistence mluvícího kohouta a krávy nebo návod na obarvení pubického ochlupení. Kromě toho ale dvojice z podobných ukázek sestavuje celovečerní střihové filmy zaměřené většinou na jedno konkrétní téma. Film EIT! Does the Hip-Hop Vol. 1: Gettin' a Bad Rap! je soubor nejpříšernějších hiphopových vystoupení a zpráv o rapu, jejich Holiday Special zase ukazuje, k jak zrůdným účelům je možné zneužít vánoční svátky.

Nejbizarnějším filmem Everything is Terrible! jsou ale DoggieWoggiez! PoochieWoochiez! složené z videí se psy a pojaté jako remake kultovního snímku Alejandra Jodorowského Svatá hora. „Je to náš nejpsychedeličtější počin. Bylo to trochu, jako když si poprvé vezmete LSD a vidíte svět úplně jinak. Když jsme skončili, dívali jsme se na média jinýma očima. Potom co vidíte 2500 filmů o psech, tak se svět prostě změní. Nedá se to vysvětlit,“ říká druhý z dvojice EiT! Dmitri Simakis.

V MeetFactory bude ale dvojice předvádět svůj nejnovější snímek The Great Satan. A půjde o interaktivní projekci. „Rádi zapojujeme publikum. Chceme, aby to byl zážitek pro všechny smysly. Čich, zrak, zvuk, něco jako rocková horská dráha Aerosmith v Disney Worldu na Floridě,“ zve Simakis. Samotný film The Great Satan se skládá z více než 2500 ukázek sestavených do zhruba 75minutového celku. „Satan je velké téma a dávat dohromady všechna ta videa o náboženské morální panice bylo vážně směšné. Za spoustou toho strašení byla hrůza z jinakosti. Prostě vám vyrobili nepřítele. Řekli, že děti podléhají Satanovi kvůli Dračímu doupěti nebo spiritistickým tabulkám a heavy metalu a tak dále,“ vysvětluje Simakis.

Everything is Terrible! budou také rádi, když jim diváci na představení přinesou své videokazety, nejlépe ty, které by jinak vyhodili. Obzvlášť velkou radost jim ale uděláte, když věnujete kazetu s devadesátkovou dramedií s Tomem Cruisem Jerry Maguire. Největším projektem Everything is Terrible! je totiž vytvoření gigantické sbírky kazet s tímto filmem, ze kterých pak vznikne obří pyramida v americké poušti. Právě pro film Jerry Maguire se Simakis a Maier rozhodli proto, že na kazety s ním naráželi v různých výprodejích nejčastěji. „Vyrobili jich miliony kusů a vůbec netušili, co s nimi pak budou dělat. Nakonec většina z nich skončila ve smetí,“ říká Maier. „Momentálně máme asi 27 000 kusů a všechny jsou od fanoušků. Teď jsme vystupovali v Glasgow a dostali jsme jen jednoho Jerryho. V Kodani dva. Takže v Praze snad dostaneme, tipl bych tak čtyřicet. Doufejme, že čtyřicet,“ dodává Simakis. Zatím se ale se stovkami kusů téhle masivní hromady odpadu fotí v různých aranžích, jezdí na turné a otevřeli si i videopůjčovnu, ve které se dá půjčit výhradně Jerry Maguire.

Soubor si říká Everything is Terrible!, všechno je příšerné, a tak jistě bude příšerné i jejich pražské vystoupení. „Možná to zní negativisticky, ale není. Nejsme negativisté, i když občas jsme hodně negativní. Náš přístup je ale pozitivní. Říkáme, že když všechno je příšerné, tak vlastně není příšerné nic,“ vysvětluje název skupiny Simakis. „Zabořte ruce do těch zvratků a užijte si to,“ zve na pražské vystoupení.

Více o mystice psího prdění, véháeskovém satanismu a pyramidě Jerryho Maguira si poslechněte v rozhovoru s Everything is Terrible!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.