Sbohem vážným apokalypsám. V Dead Island 2 je se zombíky po letech zase zábava

28. duben 2023

Trvalo to skoro deset let od prvotního oznámení, ale postapokalyptická akce Dead Island 2 pod taktovkou studia Dambuster konečně vyšla. Jak se liší od ostatních titulů přetékajících bývalými lidmi lačnícími po mase i mozcích a jak si hraje s klasickými klišé? Oproti vážně pojatým zombie apokalypsám vlastně s až překvapivou grácií.

Eleganci by od žánru akčních her se zombíky čekal asi málokdo, Dead Island 2 ale zvládá balancovat na hraně parodie a přiznané béčkovosti, která se nebere vážně a veškerá klišé vítá s otevřenou náručí. Jeden ze šestice volitelných hlavních hrdinů či hrdinek se tak nejen snaží najít cestu ven z obklíčeného semeniště nákazy v Los Angeles, ale zároveň se na začátku sami nevyhnou kousnutí, objevení vlastní imunity a následné snaze vyvinout lék. Zapeklitou situaci ale většina přeživších zvládá brát s humorem a mnohdy tragikomické osudy si rozhodně nekladou za cíl někoho dojímat.

Prim v Dead Island 2 totiž hraje zábava. Na první pohled poněkud prostá, brutální a krvavá, protože hlavní herní náplní je pořád likvidace nikdy nekončících hord. Na ten druhý stále brutální a krvavá, ale na poměry zombie mlátičky vlastně překvapivě komplexní. Improvizované zbraně se rozbíjejí, abyste je na poncích mohli skládat zpátky dohromady a vylepšovat, prostředí Los Angeles je nezvykle reaktivní, takže vás nechá chystat nejrůznější pasti, kdy se každičký obchod či ulice může vmžiku proměnit ve zbraň hromadného ničení, podobně propracovaný je také strom schopností tvořený balíčkem karet, které vaše postava může takřka libovolně kombinovat ve složitých synergiích. Na prostou akci se zombíky je zkrátka Dead Island 2 až překvapivě promyšlený.

Kde je v Dead Island 2 schovaný titulní ostrov? Jak obstojí v konkurenci Dying Light 2, Dead Rising nebo třeba The Last of Us? Poslechněte si Quest věnovaný neseriózním zombíkům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.