Seznamte se: Dan Le Sac vs Scroobius Pip

19. srpen 2008

V květnu letošního roku vyšla dosud prakticky neznámé dvojici s poťouchlým názvem Dan Le Sac vs Scroobius Pip debutová deska nazvaná Angles. Kdo stojí za tímhle dvojčlenným projektem, jehož dlouhohrající prvotina by se dala přirovnat k debutu Gnarls Barkley nebo tvorbě Goldie Lookin' Chain, pro vás zjišťoval a jejich profil si připravil Jarda Petřík.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Dan Le Sac vs Scroobius Pip o sobě coby společném projektu dali poprvé vědět v loňském roce, kdy jim 2. dubna vyšel singl Thou Shalt Always Kill - nejdříve coby digitální download a o dva týdny později i jako klasický vinyl u labelu Lex Records. Časopis NME ho vyhlásil skladbou týdne a track se posléze umístil na 34. místě britské singlové hitparády. V září 2007 následoval singl druhý, nazvaný The Beat That My Heart Skipped, vydaný rovněž u labelu Lex Records. O Vánocích pak dala dvojice Dan Le Sac vs Scroobius Pip jako sympatický dárek volně ke stáhnutí svou třetí skladbu - A Letter From God To Man, ve které geniálně vysamplovala píseň Planet Telex od Radiohead. A v dubnu letošního roku jim vyšla, tentokrát už na značce Sunday Best Recordings, kde vydávají mimo jiné Dub Pistols nebo Grand National, skladba Look For The Woman. Po ní už se v květnu v katalogu stejného vydavatelství konečně objevuje i dlouhohrající album, nazvané prostě Angles. Obsahuje všechny čtyři zmíněné písně a ještě osm dalších k tomu a jedná se bezpochyby o jednu z nejvýraznějších desek, které zatím v letošním roce vyšly.

00766481.jpeg

Jak Dan Le Sac, vlastním jménem Dan Stephens, tak i Scroobius Pip neboli David Meads pocházejí z Essexu, konkrétně ze Stanfordu, ale až do roku 2006 se tihle dva osobně neznali. Dohromady se dali během jednoho ze sólových vystoupení Scroobiuse Pipa, které zhlédnul a vyposlechnul i Dan Le Sac, požádal pak Scroobiuse, jestli by mu neposlal kopii jeho namluvených textů. Tak se i stalo, Dan Le Sac do nich zakomponoval hudební složku a poté začala jejich až do dnešního dne trvající spolupráce, ze které coby druhá napsaná věc vyšla již ona první zmíněná singlovka Thou Shalt Always Kill. Jak už lze z předešlých indicií odvodit, Dan Le Sac má na starosti tu hudební část v projektu od programování přes beaty až po melodie a Scroobius Pip je ten, který do zmíněné hudební složky vkládá své ironické, vtipné, ale i sociální a na každodenní realitu zaměřené texty.

Tvorba dvojice Dan Le Sac vs Scroobius Pip nejvíce připomene podobně poťouchlé duo Gnarls Barkley, hiphopové ironiky Goldie Lookin' Chain, chuligány Audio Bullys nebo Mikea Skinnera. Na desce Angles se míchá abstraktní elektronika, instrumentální broken beaty, hooligan house a UK garage s výtečnými flows a vůbec prezentací textů a celé dohromady to dává svébytnou, pestrou, zvukově aktuální, a přesto ne nijak klišovitou formu hip hopu. S Gnarls Barkley je pojí například fakt, že první singl vydali Dan Le Sac vs Scroobius Pip rovněž nejdříve digitální cestou, z hudebního hlediska mají společné využívání samplingu nebo zajímavé a neotřelé skladatelské postupy, které zaujmou na první poslech a zároveň se jen tak snadno neoposlouchají, protože nepostrádají hloubku. Hlasový projev Scroobiuse Pipa zase nemá daleko od způsobu vyjadřování veselých chlapíků z Walesu Goldie Lookin' Chain, a co se týče textů, spojte si v hlavě Cee-Lo Greena z již zmiňovaných Gnarls Barkley s Mikem Skinnerem a už víte, co přibližně očekávat. Ironii, vtipné narážky na celebrity i jiné interprety, dvojsmysly, příběhy ze života a o životě a především chytlavé refrény, které si prozpěvujete dřív, než si to stačíte uvědomit.

00766474.jpeg

Dan Le Sac i Scroobius Pip jsou oba mistry své profese. Skladbám z jejich společné debutové desky Angles nechybí hudební i textová propracovanost, gradace, správné načasování, vtip, široký stylový záběr umně zpracovaný do jednoho hip hopem zastřešeného žánrového amalgámu a také chytlavost. Jestli jste ještě desku Angles neslyšeli, rozhodně to napravte a nechte se jí chytit. Ručím vám za to, že tenhle hip hop vás bude bavit, Dan Le Sac vs Scroobius Pip totiž natočili jednu z desek roku. Což ale nic nemění na tom, že jsou taky jenom "just a band".

00766465.jpeg
Spustit audio