Shearwater & Jesca Hoop: Spojují nás melodie

6. listopad 2012

Jonathana Meiburga z kapely Shearwater a Jescu Hoop jsme přivítali pár hodin před jejich vystoupením na Radio Wave Stimul festivalu v Praze. Mluvili jsme o jejich aktuálních deskách, o příbězích, které na nich vyprávějí, a inspiracích, se kterými pracují.

Nápad na aktuální desku Shearwater vznikl na procházce se psem. Jak řekl Jonathan Meiburg, písně na albu Animal Joy jsou o intuitivním prožívání světa v jednotlivých okamžicích. Po promyšlené trilogii desek chtěl vytvořit hudbu, která by spíš než z hlavy vycházela z těla a fyzických prožitků.

Jesca Hoop rozkryla motivy dvou skladeb z aktuálního alba The House That Jack Built, konkrétně Ode To Banksy a Dig This Record. Dozvíte se také, z čeho jsou šaty, ve kterých se Jesca vznáší na coveru alba, jak Jesca i Jonathan přistupují k natáčení videoklipů, jak navzájem vnímají svoji hudbu, a mnoho dalšího.

On Air jsme přivítali i českobudějovickou písničkářku Odeur de Violettes, která Shearwater a Jesce Hoop v Lucerna Music Baru předskakovala. Mluvili jsme o její desce On Death and Dying a budějovické nezávislé hudební scéně.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.