Shot. Poslechněte si dokument o cestě rappera z pasti předsudků a sociálního vyloučení

26. prosinec 2018

Svou živou rapovou scénu má i Český Krumlov. Dokumentaristka Viola Tokárová narazila na YouTube na klipy rappera Shota natáčené v historickém centru Krumlova i rozpadlých továrnách. Zaujaly ji svojí autenticitou a silnými obrazy života v sociálním vyloučení. Následovalo pozvání Shota na alternativní hudební festival a nakonec několikahodinový rozhovor o hudbě, rapu, drogách, rodině, lásce a víře v lidi, ze kterého vznikl audiodokument Shot.

Se Shotem jsem se seznámila náhodou. Má sestřenice pracovala v pizzerii a vyprávěla mi o jejich kuchaři, který rapuje. Podívala jsem se na jeho klipy a kromě skromné a pokorné povahy mě na něm zaujal smysl pro rytmus a přesné vystižení jeho životní reality, díky kterému se tak liší od jiných mladých rapperů s drsnými kecy o životě, který vůbec nezažili.

Shot

Napadlo nás, že bychom mu mohli uspořádat koncert. Shot se ale nejdřív zdráhal a vyprávěl o dosavadních zkušenostech s koncerty, které dopadly tak, že si z něj „kamarádi“ dělali legraci. Nakonec souhlasil s vystoupením na alternativním festivalu Letňák v kině. Několik let sice nevystupoval a měl trému, ale skvělé vystoupení nakonec skončilo tak, že návštěvníci vybíhali na stage k mikrofonu a chtěli rapovat s ním. Uplynula ještě nějaká doba a Shot mi začal vyprávět příběhy ze svého života.

Sama jsem zažila boj s rasovými a sociálními předsudky, ale jeho cesta byla ještě o hodně těžší, ať už se pral s dospíváním v dětských domovech a pasťáku, nebo s pochybnostmi o vlastním talentu a kariéře. Životní dráhu nakonec našel v rapu a sestřenice mi vyprávěla, že rapuje neustále, v ulicích, obchodech i při práci v kuchyni. Strávili jsme spolu hodiny debatami o bohu, rapu, rodině i jiných tématech a dokument nakonec dotáčeli v krumlovském parku u domu Egona Schieleho, kde nám v podzimním slunci pod nohama šustilo spadané listí.

Poslechněte si celý audiodokument o Shotově životní cestě, hudbě, textech a každodenním zápase o splnění jeho snů.

Autor: Viola Tokárová
Dramaturgie: Brit Jensen

Viola Tokárová absolvovala filmovou školu v ateliérech K. Zemana a H. Týrlové ve Zlíně. Na FAMU studovala filmovou režii a poté se vrátila zpět do rodného Českého Krumlova, kde našla práci na sociálce a později v kavárně. Mimo jiné natočila krátké filmy Tajemství, Jan Hvězdář, O mé velké lásce nebo kritický snímek o dění v Krumlově Bordel z kapsy. S přáteli založila alternativní festival Letňák v kině, ve spolupráci s Ivanem Studeným vytvořila rozhlasový dokument Černobílé Větřní. V současnosti pracuje v televizi Romea, kde se zaměřuje na tvorbu celovečerního dokumentárního filmu o romském koncentračním táboře v Letech u Písku ve spolupráci s F. Bikarem a R. Berkyovou.

autor: Viola Tokárová
Spustit audio