Simp vs. e-girl. Velmi nebezpečné vztahy internetových subkultur

23. březen 2020
Fenomem

Boomer, zoomer, doomer girl, vsco girl... Pokud pravidelně posloucháte Fenomem, tak víte, že termíny pro internetové subkultury rodící se v kontextu memové scény jsou zdánlivě nevyčerpatelné. Teď si k nim můžeme přidat další dva „kmeny“ – simp a e-girl, nejnovější charaktery z memů, které navíc mají komplikovaný vzájemný vztah.

Začněme u dívčí poloviny této rovnice. E-girls jsou jednoduše dívky z internetu, které poutají pozornost světa na TikToku nebo YouTube. Svůdné, žádostivé, často neplnoleté atakují prostor dříve vyhrazený klukům, jako je třeba svět e-gamingu, a živí se jejich pozorností, často doslova. Vzpomínáte na Belle Delphine, která vloni prodávala na internetu vodu, ve které se předtím vykoupala? Tak to je přesně typická e-girl, zneužívající nadrženost internetových nerdů.

E-girl starter pack meme

Kluky, kteří si něco takhle absurdního koupili, protože jsou do e-girl zamilovaní, nazývá internet termínem „simp“. Možností jeho vysvětlení je víc, včetně nepublikovatelného akronymu, termín ale nejspíš pochází z přídavného jména „simple“ – jednoduchý, což už trochu naznačuje, co si internet o těchto klucích myslí. Je to ale ještě složitější – pro objekt své touhy by každý simp udělal všechno, co jí na očích vidí, a klidně kvůli ní zapomene i na kamarády. Zároveň ale na konci své snahy očekávají sex. A když se to nestane, což je většina případů, projevují se ublíženě.

Vypočítavé holky, které chtějí vydělávat peníze na svých internetových nápadnících, a proti nim vypočítaví kluci, kteří za pozornost a oddanost čekají jistou službu. E-girls a simps si rozhodně nemají moc co vyčítat a memy a virály, které o těchto subkulturách vznikají, jim dávají co proto. Je v tom samozřejmě hodně nadsázky, nicméně internetem už běží i seriózní analýzy publicistů, jestli tyto stereotypy skutečně odráží stav internetového randění, do kterého v digitální době čím dál snadněji pronikají chladné ekonomické vztahy. Možná na tom bude něco pravdy.

Simp meme

Na druhou stranu – holky plus kluci krát jejich milostné vztahy – vyřešit tuto rovnici nebylo nikdy lehké. A není to vlastně lehké v žádném věku, natož v komplikovaném období puberty. Nakonec nikdo z nás nejspíš není v tomto ohledu úplně bez viny. Teď se díky memům můžeme všem simpům a e-girls, a taky tak trochu sami sobě, alespoň zasmát.

Poslechněte si nové vydání Fenomemu a zjistíte, jaký vztah mezi sebou mají subkultury e-girls a simpů. Co jedni od druhých chtějí a proč se jim za to tvůrci memů vysmívají. A mají si navzájem vůbec co vyčítat?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.