Snaha napsat hlučnou rockovou písničku vyšla tentokrát naprázdno, říká Alex Turner z Arctic Monkeys

26. leden 2023

Britská čtveřice Arctic Monkeys byla jednou z nejzářivějších hvězd nezávislé kytarové vlny, která zalila hudebních scénu v prvních letech 21. století. Ale ani dnes, téměř dvacet let od odehrání prvního koncertu, se nedá říct, že by kvarteto upadlo v zapomnění. To dokládá i úspěch loni vydaného alba The Car, sedmé řadovky kapely. O složitém vzniku nahrávky, jejím konceptu, ale i sebedůvěře a potřebě koncertovat se na dálku rozpovídal zpěvák Alex Turner.

Arctic Monkeys jsou velkou kapelou, která kromě vás zaměstnává řadu dalších lidí. Nemáš po natočení alba tu a tam pocity nejistoty ohledně skutečné kvality nebo komerčního dopadu nové nahrávky?

Budu upřímný, pokaždé, když jsme v poslední dekádě natočili desku, nastalo období, kdy jsem měl pocit, že to, na čem jsme pracovali, nedává smysl. Asi nejvíc mě tyhle myšlenky přepadaly okolo vydání desky AM. Tehdy jsem si pár dní před vydáním říkal, že jsem zvědavý, jak celý ten kolotoč okolo dopadne. Doufal jsem, že v nejhorším všechno zachrání koncerty…

Jak koncertování pomáhá dotvořit písničky, na kterých pracujete? Vím, že v případě nové desky to nebylo možné.

Koncerty a turné, zkrátka pravidelné předvádění skladeb každý večer, dávají poměrně velkou šanci skladby dopilovat do lepšího tvaru, než se kterým často vylezeme ze studia. Týká se to samozřejmě jen písniček, kterým se poštěstí dostat se do setlistu našich koncertů. Řada z nich po projití koncertním křtem následně získá novou podobu.

Obal desky The Car kapely Arctic Monkeys

Na druhou stranu, ne vždy je snaha dobrat se u písniček nejvhodnější koncertní podoby odměněna funkčním výsledkem, že?

Na konci roku 2019, po turné k poslední desce, jsme vyrazili do studia. Neměli jsme v plánu natočit novou desku, spíš jsme ten čas brali jako soustředění k napsání nových písniček. Podobným způsobem totiž vznikl náš singl R U Mine z desky AM. Říkali jsme si, že když nám takové studiové sezení přineslo silnou písničku, mohlo by se nám zadařit i napodruhé, a třeba budeme schopni najít červenou nit k budoucímu řadovému albu.

Po turné jsme měli chuť přenést veškerou energii, kterou jsme si z koncertování přinesli, do možných nových skladeb. Pamatuji si, že jsme chtěli udělat něco hlasitého, pokud možno ráznou pecku, kterou bychom mohli celou show uzavřít. Všechny naše snahy ale vyšly úplně naprázdno. Prostě jsme se vrátili domů s tím, že k novému albu si budeme muset najít úplně jinou cestu. Po návratu jsme tak měli moře času na přemýšlení o tom, jak by mohlo album vypadat.

Jaké jsou největší rozdíly mezi posledními dvěma deskami Arctic Monkeys, co pro kapelu znamená koncertování a jak nakonec vypadal proces nahrávání desky The Car? Poslechněte si celý rozhovor s Alexem Turnerem.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka