Soud v případu smrti Roma v Brně zprostil muže obžaloby, byla to nutná obrana

22. březen 2024

Krajský soud v Brně dnes v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby. Nešlo o trestný čin, ale nutnou obranu.

Sedmatřicetiletý Roman Rohozin čelil obžalobě z vraždy se sazbou až 18 let vězení. Muž vinu dříve popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Rozhodnutí soudu není pravomocné, žalobce si ponechal lhůtu pro možné odvolání. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

"Jednání, jak bylo prokázáno, nevykazuje znaky trestného činu. Skutek se stal jinak, než je popsáno v obžalobě," uvedla předsedkyně senátu Dita Řepková. Obžaloba popisovala jednání poškozených, poté i čin muže, kterého žalobce původně vinil z vraždy. "Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu," uvedla předsedkyně senátu.

Žalobce Petr Bejšovec uvedl, že k překvalifikování z vraždy na zabití přistoupil na základě výpovědí znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie. "Dospěl jsem k závěru, že jsou naplněny podmínky pro to, že mohl jednat ve značném rozrušení a v obavách. To jsem akcentoval ve své závěrečné řeči a návrhu," uvedl Bejšovec. Řekl, že si podrobně prostuduje vyhotovení rozhodnutí a na základě toho vyhodnotí svůj další postup. Doplnil, že byť by to tak být nemělo, případ vyvolal národnostní vášně. "Daný trestný čin v žádném případě neměl žádný národnostní podtext. A v žádném případě nic takového nehledejme. V tomto konkrétním případě šlo o nešťastnou událost,“ uvedl Bejšovec. Obhájce ani muž zproštěný viny se médiím nevyjádřili.

Protestující před budovou Krajského soudu v Brně potom co soud rozhodl v případu vraždy Roma u Brněnské přehrady

"Rozsudek je pro mne velkým zklamáním. Není poprvé, kdy nepadl v případě, kdy obětí je někdo z romské komunity, adekvátní trest. A dnes se to tady opět prokázalo. Ta nedůvěra v justici ze strany romské komunity je prostě oprávněná," řekl ČTK před budovou soudu Tomáš Ščuka z organizace Romani hub. Uvedl, že se poradí, zda vůči rozhodnutí soudu budou protestovat. Před budovou soudu po vyhlášení rozhodnutí několik nespokojených Romů vyjádřilo nesouhlas s rozhodnutím. Měli zalepená ústa s nápisy: "Umlčeli nás!! Na lidských životech záleží".

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Soud případ otevřel loni v polovině prosince, kdy vyslýchal Rohozina a oba poškozené. Rohozin tehdy uvedl, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Pouštěli si podle něj hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. "Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali," uvedl tehdy obžalovaný. Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky, konflikt pokračoval po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí jej pak podle jeho slov napadla, on vytáhl nůž, aby ho nechali na pokoji. S nožem prý švihal, řekl, že si ani nevšiml, že by někoho zasáhl.

Oba poškození, kteří tehdy před soudem vypovídali, k chování skupiny v tramvaji uvedli, že popíjeli, zpívali a Rohozin je okřikl a hrozil jim pěstí. "Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli," popsal situaci jeden z poškozených.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.