Soutěž na novou podobu Florence přinesla sexy vize. Co a pro koho tam ale skutečně bude?

15. prosinec 2021

Architekti ze studia A69 jsou součástí týmu, který zvítězil v soutěži na novou podobu velké části pražského centra v okolí Florence. „Chceme vytvořit kus živého města,“ říkají. V Bourání vysvětlují jak.

Pěšky ze Žižkova do Karlína novou ulicí plnou stromů. Autobusové nádraží Florenc zapuštěné pod zem. A pod magistrálou krytá tržnice. Na velkém území v okolí pražské Florence se toho má v nejbližších letech hodně změnit.

Ale co život? Nebude to zase jen další oblast drahých bytů a kanceláří? O tom jsme mluvili s Borisem Redčenkovem a Jaroslavem Wertigem – jejich ateliér A69 je součástí týmu, který vyhrál soutěž o novou podobu tohoto důležitého kusu městského centra.

A69 architekti: zleva Prokop Tomášek, Boris Redčenkov a Jaroslav Wertig

A69 už dřív navrhli urbanismus nové části Smíchova. Jak se tedy dělá nová čtvrť? Proč je lepší bloková zástavba než jednotlivé solitérní domy? A co klimatická změna, stromy a dešťová voda? A jak navrhnout místo pro všechny, které nebude jen pro bohaté a úspěšné?

„V Praze musíme pracovat v situaci, kde jsou velká rozvojová území v soukromých rukách. My se pořád koukáme do Holandska a Dánska, ale tam je rozvoj města jiný, protože vlastní pozemky. U nás se jich město v 90. letech zbavilo a dlouhou dobu nebylo pro developery partnerem,“ říká Redčenkov. Umí už město jednat sebevědomě?

A69 navrhli také bytové domy, mluvili jsme tedy také o nich. Proč jsou nové byty pořád menší? Co je i v malém bytě důležité? A dává kuchyně spojená s obývákem smysl?

Řeč nakonec přišla i na to, jak to chodí v ateliéru – A69 jsou jednou z nejodolnějších tvůrčích trojic. Jak se dá vydržet tři desetiletí pracovat s kamarády z mládí? „I když jsou naše vzájemné invektivy dost osobní, tak mě to nikdy neurazí nebo neponíží,“ směje se Wertig.

Poslechněte si nové Bourání nejen o tom, jak se má v blízké budoucnosti proměnit okolí Florence.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.