Špína listuje jihočeským metalovým fanzinem Nuctemeron: „Příště budeme mít 666 stránek“

18. duben 2019

Oldschool metal zine. To je přiléhavý podtitul prvního čísla třísetstránkového fanzinu Nuctemeron, který na první pohled připomíná tučný román, a ne nadšenecký časopis. Vzhledem k tomu, že jižní Čechy platí za epicentrum současné thrashmetalové vlny, není divu, že pochází právě odtud. Do Špíny přišla Nuctemeron představit kompletní parta, která za zinem stojí.

„Potkali jsme se na nějaké metalové akci v Borkovanech,“ vzpomíná otec Nuctemeronu Petr Kolář na své první setkání s Vojtou Jasanským a Jakubem Hrdličkou. O několik píseckých Thrash Nightmare a metalových koncertů později se všichni sešli nad prvním číslem Nuctemeronu. Jakub oblékal metalisty do středověké zbroje a Vojta se postaral o grafickou podobu zinu. „Ty rozhovory pořád přibývaly a nakonec přišel ještě cestopis z Keni,“ usmívá se nad velmi nadstandardním rozměrem fanzinu dvojice grafiků tvořící pod pseudonymy Děda a Myšinka. „Příští číslo bude mít 666 stránek,“ dodává pohotově Petr.

Zin Nuctemeron

Poselství Nuctemeronu? Shrnuje ho přímo na stránkách německá legenda Darkness, která hraje od roku 1984: „Pořád existuje dost důvodů, aby svět byl více temný.“ Velkou část Nuctemeronu zabírají právě rozhovory s kultovkami jako Hirex nebo Deathhammer, reportáže z metalových koncertů, hlavně pak ze všech ročníků píseckého minifestivalu Thrash Nightmare, který Petr spolupořádá od roku 2013. „Okolo roku 2010 byl na jihu Čech (a nejen tam) opravdový hlad po trash metalu,“ shrnuje pohnutky festivalového kolektivu v úvodníku k této části zinu. Ve Špíně jsme mohli nakouknout za oponu a trochu probrat i vrtochy starých metalových kapel, které pořadatelé koncertů občas musí řešit.

Celý fanzin je pocta starému metalu, shodují se všichni tři jeho autoři. I když si libují hlavně ve špinavém zvuku, o sóla, vysoké vokály a takzvaně „heavík“ nebyla v jejich playlistu pro Špínu nouze. I když první číslo Nuctemeronu vyšlo teprve nedávno, naprostá většina kopií byla rozebraná ještě předtím, než fanzin opustil tiskárnu. Jak jsme se ale dozvěděli, dotisk už je na cestě.

Jaké jsou vrtochy metalových kapel? Dá se v thrash metalu vymyslet ještě něco nového? Poslechněte si celou Špínu s autory fanzinu Nuctemeron.

Playlist:

Hirax – Bombs of Death (Enigma Records, 1985)
Angel Witch – Angel Witch (Bronze, 1980)
Deathhammer – Fullmoon Sorcery (Onward To The Pits, 2012)
Darkness – Dead Squad (Tales of Thrash, 1987)
Iron Angel – Sinner 666 (Combat, 1985)
Occvlta – The Return To The House I Once Lived In (Doomentia Records, 2012)
Abigail – The Final Damnation (Nuclear War Now! Productions, 2016)
Manilla Road – Necropolis (Roadster Records, 1983)

autoři: Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio