Špína o Liturgy: Pozéři, nebo vizionáři?

5. prosinec 2019

Liturgy z Brooklynu jsou jednou z nejkontroverznějších kapel americké metalové scény. Jejich desky sklízejí vesměs pozitivní recenze a od druhého řadového alba jejich popularita neustále stoupá. Stejně rychle ale rostou zástupy nesmiřitelných odpůrců, kteří kapelu (a především frontmana, kytaristu a ideologa Huntera Hunt-Hendrixe) označují jako pozéry a ubožáky.

U příležitosti nového alba H.A.Q.Q. se Judita, Šaman a Kazi podívali retrospektivně na celou diskografii Liturgy a nezapomnělo se ani na všeobecně spíše zatracovaný boční elektronický projekt Hunt-Hendrixe Kel Valhaal. Tentokrát ale nejde jen o komentované pouštění skladeb – velký díl pozornosti byl věnován i manifestu Transcendentální black metal, který sepsal Hunter Hunt-Hendrix už v době začátků Liturgy. Dokument doplněný schémátky, diagramy a tabulkami hovoří o rozvázání pout s evropskou blackmetalovou tradicí a o nastolení nového žánru, který má překonat hranice, na které původní styl narazil.

Kromě vzletných obratů a provolání, kvůli kterému se autor (a s ním i jeho kapela) stal téměř okamžitě terčem posměchu části metalového publika, ale nepostrádá silně stylizovaný text několik vodítek k pozdější tvorbě Liturgy. Přes všechnu vypjatost proklamací o transcendentalitě to vypadá, že některých cílů Hunt-Hendrix se svými spoluhráči skutečně dosáhl – obohatil žánr, jehož formu bravurně zvládl, o mnoho vlivů z radikálně odlišných stylů, proti ustáleným zvykům zasahuje kreativně do procesu natáčení v postprodukci a poradil si i s omezeními vzniklými odchodem některých kmenových členů kapely.

Je tedy tenhle hudebník s tváří trpícího anděla, jako vystiženého z prerafaelitského obrazu, opravdu génius, nebo jen poblázněný egomaniak? Pravda bude asi zase někde uprostřed... 

Odkud bere Hunter Hunt-Hendrix inspiraci pro svoje filozofické koncepty? Opustil bubeník Greg Fox kapelu proto, že špatně snáší vysoké dávky metalové metafyziky? Máte se při poslechu nejnovějšího alba cítit nepříjemně nebo rovnou spadnout ze židle? Pusťte si ze záznamu celý díl Špíny věnovaný kapele, která stále vzbuzuje emoce na všech stranách.

Playlist:

LITURGY – Pagan Dawn (5:47, 2009, 20 Buck Spin)
LITURGY – Tragic Laurel (4:01, 2011, Thrill Jockey)
LITURGY – Quetzalcoatl (4:48, 2015, Thrill Jockey)
KEL VALHAAL – Onthological love (10:14, 2016, YLYLCYN)
LITURGY – God of Love…(8:10, 2019, YLYLCYN)
LITURGY – Apparition of the Eternal Church (4:49, 2019, Liturgy self-released)

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.