Spirituální brnkání a fiktivní světy Damiena Jurada

14. únor 2014

Americký písničkář Damien Jurado na nové desce Brothers and Sisters of the Eternal Son kombinuje folk s prvky dub reggae a hledá sám sebe. Příběh navazující na jeho předchozí album Maraqopa se ale ztrácí v jednotvárnosti.

„Tam venku nic není! Nic kromě obrovský mezistátní dálnice a masivní telekomunikační sítě, díky který můžeme na Instagramu sdílet naši osamělost,“ vyznává se Joshua Tillman vystupující jako Father John Misty v „promo“ eseji z novodobého amerického snu. A obrací se k Americe, kterou kreslí Damien Jurado na své nové desce Brothers and Sisters of the Eternal Son zavánějící spirituálnem a prosycené odkazy k bibli.

Písničkář ze Seattlu Damien Jurado vydal první studiovku Waters Ave S v roce 1997 na legendárním labelu Sub Pop. Bývá přirovnáván k Neilu Youngovi (s tím se dá souhlasit jen s velkou nadsázkou a pouze, pokud jde o polohu hlasu). Po několika letech přešel k menší značce Secretly Canadian, se kterou spolupracuje dodnes a vychází mu u ní jeho třinácté album.

Podle Jurada je příběhem někoho, kdo se vydá hledat sám sebe a nikdy se nevrátí domů. Má být sequelem k předchozí desce, jež byla založená na snu chlápka, který zmizí na smyšlené místo zvané Maraqopa. Odvolává se k němu i na Brothers and Sisters of the Eternal Son, hned ve třetí skladbě Return to Maraqopa.

Rukopis producenta Richarda Swifta, se kterým Jurado spolupracuje od roku 2010, je hodně znát. Na aktuální nahrávce se mísí zasněný folk s prvky dub reggae – písničky remixovali a zvuk různě natahovali. Experimentování připomíná jeho kazetové Postcards and Audio Letters z roku 2000, kde sbíral a lepil dohromady fragmenty ztracených a nalezených nahrávek.

Příběh osamělé duše se ztrácí v jednotvárnosti, písničky se slévají do sebe a nakonec zjistíte, že už nedáváte vůbec pozor. Opouštíte smyšlené postavy Silver Donnu, Silver Malcolma a další, soustředěnost přechází v kulisový poslech a najednou se ocitnete na konci cesty, kde na vás čeká happy end v písničce Suns in Our Mind. Není to špatná deska, nic ve vás ale nezanechá. Kromě toho, že se díky ní možná budete s větší radostí zas vracet k Neilu Youngovi.

Hodnocení: 65 %
Damien Jurado – Brothers and Sisters of the Eternal Son (Secretly Canadian, 2014), 35 minut

autor: Miloš Hroch
Spustit audio