Spolek Skutek: Umělci se spojují k dialogu s institucemi

22. prosinec 2014

Od listopadu 2013 funguje platforma, která chce spojit a zastupovat současnou výtvarnou scénu. Cílem je mezigenerační a mezioborový dialog, který by formuloval důležitá témata a zlepšoval komunikaci umělecké obce s institucemi a veřejností. Spolek Skutek přišli On Air představit jeho předseda Petr Dub a jedna ze zakládajících členek Tereza Stejskalová.

Jak vysvětlil Petr Dub, Spolek má dvě základní polohy, komunitní a reprezentativní. „Kulturní scéna se většinou vymezuje ad hoc vůči jednotlivým aktuálním problémům, které vyplavou na povrch. Například Mánes umělcům, iniciativa Zachraňte kulturu 2013, nebo to, co se děje dneska v sociálním centru KLINIKA. Dlouhodobě nám ale chybí platforma, která by byla schopná systematicky vytvářet a udržovat kontinuální kulturní politiku, která by vycházela ze strany umělců.“

Iniciativa v některých ohledech navazuje na předválečný spolek Mánes, který se mimo kulturních a společenských aktivit zabýval i sociálními otázkami umělců. Jak připomněla Tereza Stejskalová, po revoluci tu podobná organizace chyběla: „V 90. a nultých letech na místní kulturní scéně převládal individualismus. Umělci se k aktuálním problémům kolektivně nevyjadřovali. Hledáme cesty, jak se organizovat, jak tyto věci řešit, jak postavit organizaci, která by byla transparentní, demokratická a akceschopná. Je to náročné, ale velmi důležité, protože dosavadní individualismus k ničemu nevedl.“

Spolek Skutek chce umělce zastupovat před veřejností i politickou sférou. Podle Petra Duba při rozhodování o konkrétních kulturních otázkách dosud chyběli opravdu reprezentativní zástupci umělecké scény: „Všichni máme nějaké pochybnosti, ale za první rok fungování je vidět, že se otevírá určitý dialog napříč scénou. Je to zásadní proto, aby se připravila půda pro jednání se státními orgány, kraji nebo různými kulturními komisemi. Absence společného funkčního aparátu komplikuje práci nám všem.“ Poslechněte si rozhovor.


Programové prohlášení, seznam členů a další informace o Spolku Skutek najdete na www.spolekskutek.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.