Srdce, duše a jídlo Asie. Petr Dzingel vypráví o cestování po Východě, který mu změnil život

3. květen 2021

Milovník zeleného čaje, východní kuchyně a autor připravovaného gastronomického cestopisu Východní přísliby vypráví své zážitky z Dálného východu.

Pár věcí Petru Dzingelovi změnilo život. Například komplikované operace po prasknutí tlustého střeva nebo přílet do Hongkongu a následně celková změna životního tempa.

Z cest Petra Dzingela

„Nikdy nezapomenu na ten hukot, který město vydává. V kopcích kolem Hongkongu jsou slyšet zvuky i deset kilometrů daleko. Hongkong je obrovský, jiný, neuvěřitelný, dechberoucí,“ popisuje Dzingel, známý také jako DJ Džejár, svoje zážitky v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Čaj za tři miliony

Pravidelně se tam vrací a restaurace v uličkách kantonského velkoměsta se mu staly bránou k východní gastronomii i k vlastnímu usebrání. Nakupuje množství zeleného čaje, který mu napravil podlomené zdraví.

Z cest Petra Dzingela

„Přišel jsem do obchodu, kde mi babičky sahaly na váčky pod očima a přiměly se vysmrkat. Řekly mi, že mám v těle záněty a že bych měl pít litr zeleného čaje denně…,“ vypráví o tom, jak začínal s čajovou kúrou, které se věnuje dodnes. „Východní filozofie obecně mi změnila život k lepšímu a dala mi pochopit a objevit zcela jiné postoje, než jakými jsem byl naprogramován od svého dětství,“ tvrdí cestovatel.

V horách Wu-i v provincii Fu-ťien ochutnal i čaj určený pro čínského prezidenta, jehož kilogram prý stojí asi 3 miliony korun. „Vůbec mi nechutnal! Sběratelské čaje jsou dost specifické a dost smrdí. Když mě někde chtějí uctít sběratelským čajem, je to průšvih,“ dodává s úsměvem.

Thajsko je na talíři nejpálivější, Indonésie nejbarevnější

O kuchyních Thajska, Malajsie, Srí Lanky, Vietnamu, Číny i samotného Hongkongu teď Petr Dzingel chystá k vydání cestopisnou kuchařku Východní přísliby. Recepty ke konkrétním pokrmům doplňují vlastní zážitky z cest a povídání o regionálních surovinách. Za nejpálivější kuchyni regionu považuje tu thajskou, za nejbarevnější pak indonéskou.

Z cest Petra Dzingela

Jak se liší čínská gastronomie na venkově a ve velkých městech? Kde se vaří dim sum knedlíčky? Jsou jazyky důležité pro pochopení vaření? Poslechněte si kompletní rozhovor s Petrem Dzingelem v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca.

Petr Dzingel a Pavel Sladký
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.