Standardní, nebo nestandardní kytarovka Standard Fare?

7. leden 2012

Trio Standard Fare z anglického Sheffieldu připravilo na konec ledna druhou kolekci bezproblémových indie-rockových hitovek Out Of Sight Out Of Town.

Zvukově tradiční kytarovky to mají u mnoha hudebních redaktorů těžké. Ti je často odmítají už jen z toho důvodu, že tradiční trojčlenka bicí-basa-kytara je pro ně příliš fádní. Přitom netradiční instrumentací, případně undergroundovým lo-fi soundem mnoho kapel jednoduše maskuje svoji autorskou nemohoucnost. Trojice Standard Fare z anglického Sheffieldu se za žádné tyto berličky neskrývá a nabízí se začátkem roku svoji druhou řadovou desku Out Of Sight, Out Of Town.

Už debut tria The Noyelle Beat nebyl k zahození. Nesrazil sice posluchače na kolena, ale nabídl kolekci jako lákadlo na příští, tušeně tučnější hody. A jak to tedy s Out Of Sight, Out Of Town nakonec dopadlo? Standard Fare obehrávají stále stejnou písničku. Rok a půl usilovného spolužití, zahrnující desítky koncertů, tisíce naježděných kilometrů a stovky hodin ve zkušebně, se odrazil na ploše 35 minut výrazně zlepšenou sehraností. Dan, Andy a Emma už nehrajou vedle sebe, ale spolu. To znamená, že když se do svých nástrojů opřou v singlovce Suitcase, přitlačí vás ke stěně silou, kterou byste od nich v době vydání debutu nečekali. A takových přímočarých zabijáků je na desce hned několik! Vedle nich dokáže kapela i zpomalit, i když, ruku na srdce, v tu chvíli zní banálněji než ve vyšších otáčkách.

02525147.jpeg

Standard Fare nemají potřebu tlačit do nástrojů, mačkat skrze hutná kytarová kila do lidí emocionální tsunami. To už v rodině zpěvačky Emmy zvládla dříve její matka, členka anarcho-punkových The Poison Girls. Přitom jejich primárně jednoduché popěvky, které mohou připomenout Sundays, Cardigans nebo Girls, ani na novince ve svých textech neřeší žádné banality. Nebo snad obava ze znovu se zjevující hrozby jaderného útoku nebo nářek nad dávno ztracenou nevlastní sestrou jsou témata vhodná k odvázanému tanci? Na druhou stranu Standard Fare se na Out Of Sight, Out Of Town dokážou i pobavit a možná i z tohoto důvodu dvanáctiskladbová kolekce zahučí do posluchače jak lehce stravitelný toust. A na rozdíl od podobně zaměřených spolků mě stále nutí k opakovanému poslechu.

02525146.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.