Startér hraje post-hudbu. Producenta Tomáše Havlena uchvátili MIMO i zpěvák Grivers

10. květen 2017

Startér se blíží k finále, místo novinek teď proto pouštíme songy, které nás od října loňského roku nejvíc nadchly. Svůj výběr jsme ale tentokrát začali jednou z nejhezčích písní, která se za poslední měsíce na české scéně vyrojila: Čáry života – Šílená. Do vysílání si ji vybral náš host, Tomáš Havlen, polovina projektu post-hudba a člověk stojící za nejzajímavějšími hudebními počiny poslední doby (Cold Cold Nights, Lukas Landa, Orient).

„Je to úplně jednoduché písničkářství, strašně krásně napsaný song s vypravěčským obloukem, nádhernou produkcí. Má všechno, co by měl mít, a ještě k tomu velkou dávku něčeho, co je Honzovi vlastní, a to je nadhled, úšklebek – i přesto, že jsou ty věci tak intimní,“ říká Tomáš Havlen na adresu Jana Boroše aka Čáry života. Šílenou jsme si pustili jako referenční song, pak už došlo na skladby z archivu Startéru.

„Na začátku nám asi všem ustřelila hlavu Zagami Jericho s trackem AK. Další věc, která mě z letošního Startéru baví, protože je svá a vybočuje z toho, co letos pořad prezentoval, je Introspekce,“ říká Tomáš. Ve vysílání jsme mu ale připravili i překvapení – docela mu totiž unikl zpěvák Tomáš Archmann, jinak vystupující pod pseudonymem Grivers. Jeho song Muse se dlouhé týdny držel na prvních příčkách v hlasování posluchačů a chválila ho i naše porota. Skladbě vyčítá jenom dlouhou stopáž, což je podle něj nejčastější chyba začínajících muzikantů.

Poslechněte si poslední vydání Startéru s Tomášem Havlenem, zjistěte, proč je třeba být přísný na české kytarovky nebo v čem spočívá kouzlo folkové dvojice MIMO.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.