Startér zmutoval v hitparádu darkwavu. A v playlistu je slyšet suchá zima a šprtání na zkouškové

19. únor 2020

V lednu ani smrt nebere. Kapely nezkouší, koncerty nejsou, alba se nevydávají. A v únoru jakbysmet. Všichni se šprtají na zápočty, válí se v postelích a místo skládání songů streamují seriály. Co to znamená pro Startér, to si asi všichni dokážete domyslet.

Například to, že soutěžní pole hitparády neobjevených se změnilo v playlist temného elektra, utahaného ambientu a přepáleného folkrocku. Tak co chcete představit jako první? 

Začneme kapelou The Most Naked Man, která nás znepokojuje už svým názvem, podezřele asociujícím skandinávského songwritera The Tallest Man on Earth. Dobrá rada na začátek – tu první kapelu negooglujte! Kapelu tvoří Vašek, Lukáš, Martin a taky kamarád z Mongolska, Khasherdene Bayarsaikhan, kterému ostatní říkají Haši. Kluci mají dost rádi přezdívky. Vašek si prý nechá říkat Jimmy Bow, Martin je Martin Carpet a Lukáš zase Lucas Lil Pie. Mysleli jsme, že jde nakonec o nový rapový kolektiv, ale kdepak. Tohle je folkrock ze závěrečných titulků romantické komedie z vinic jižní Moravy, jméno si domyslete. Jimmy Bow si na konci songu vyřve srdce, akorát my moc nevíme, proč vlastně. Taky to chtělo sladit nekonečně pidlikající housle se zbytkem kapely. Možná byl problém v jazykové bariéře. 

Druhá novinka se nám líbila o něco víc. Stojí za ní Hank Rosse & The Light Beyond, jmenuje se July a podle doprovodného obrázku s americkou vlajkou jde o nějakou oslavu americké nezávislosti. Jasně, inspiraci se meze nekladou. Darkpopovou hymnu o Americe jsme tu ještě neměli! A navíc není špatná. Shazuje ji snad jen Hynkův vokál, který mezi sebevědomě poskládanými aranžemi trochu plave. To nevadí, fandíme! I tomu kovbojskému klobouku, Hynku! 

Máte započteno? Tak hurá na písničky! Čekáme na ně na starter@rozhlas.cz!

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.