Startéru vládnou kytary. V psychedelii, krautrocku i melancholickém indie

31. leden 2017

Producenti, songwriteři i rappeři zaspávají zimu, ve zkušebnách mrznou jenom kapely. Alespoň tak se to zdá z naší e-mailové schránky, ale i z nových releasů na hudebních webech. V novinkách proto máme čtyři kytarovky, které spolu se staršími tracky dávají ve Startéru dohromady jasnou kapelovou hegemonii.

Pražští Baro Chandel o sobě tvrdí, že hrají stoner rock. Čudlíky na kombech mají otočené doprava, dupají na pedály a hrají o sto šest. Že se zlepšují s každým novým songem, to je zjevné už při pohledu na jejich kapelní portfolio. My Reptilian Self je hypnoticky repetitivní nářez, který skvěle zapadne do sklepení pražských klubů. Tam se ostatně potkali i s další kapelou z našich novinek, Madhouse Express. Čtyřka, které velí zpěvák s vizáží Jimiho Hendrixe, Maxmilián Hruška, holduje psychedelii a stihla už třeba předskakovat kultovním Wooden Shjips.

Třetí novinka přichází od Eugene Morrow, kapely, kterou jsme představovali už loni. Před pár dny vydali novou desku, Such Rebellion. Žádná velká rebélie to tedy není – kluci pořád hrají docela obyčejné odrhováky, ale lépe už pracují s tím, co jim nikdo neodpáře. Slušnou rytmiku a charismatického frontmana, který chce evidentně něco sdělit. Shodou okolností jsme s ním měli co do činění už v předchozím díle našeho hledače talentů. Jakub Brych tehdy zpíval česky pod pseudonymem Břit. Angličtina mu možná sedí víc. Když na tom zapracuje, třeba z něj bude domácí Samuel T. Herring nebo Paul Banks. Jen s tou intonací by to chtělo ještě něco udělat. Protože songy balancující na hraně smuténky a sebeironie už kluci umí!

Nakonec jsou tu Fox Territory, bezpochyby jedna z těch nejzkušenějších kapel, která Startérem kdy prošla. Calm Fragrance je všechno, jen ne klidná skladba. Progresivní fúze, na jejímž konci dost možná propuknete v extatickou radost.

Pošlete nám vlastní track na starter@rozhlas.cz a na chvíli zapomeňte na zimu. Opět se totiž otevírají přihlášky do Klubové noci United Islands of Prague. 22. června si můžete zahrát v předních pražských klubech, ty nejlepší kapely jsou další rok zvány i na open air části festivalu. Přihlašování probíhá do 19. února na adrese www.unitedislands.cz/booking.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.