Stisk ruky, objímání, mazlení a sex. Každý potřebuje doteky, prospívají nám

14. únor 2023

„Asi každý člověk potřebuje doteky a kontakt. Liší se míra,“ říká v Balancu fyzioterapeutka Klára Bubeníčková. Podání ruky, obejmutí, mazlení i sex. Dotýkání může prospívat našemu tělu a mnohé o nás říci. Podáváte ruku pevně a jistě a na druhé straně je leklá ryba? Objímáte se rádi, dlouho a pevně? Potřebu tělesného kontaktu máme každý jiný, málokomu ale doteky nedělají dobře.

„Jsou vřelé a kontaktní rodiny, které nemají mnoho tabuizovaných témat.“ Ale je i mnoho rodinných prostředí, kde se lidé moc nedotýkají, neobjímají. Možná se to doma nenaučili nebo se stydí. Či se obávají sexualizace doteku. Sebevědomý člověk ale zná své hranice a potřeby. Ví, jak chce být s druhými v kontaktu a umí si o dotek říci, třeba i neverbálně. Tělesný kontakt je forma komunikace. Můžeme vysílat a dostávat zprávy o tom, že jsme vítáni, milováni a že se námi počítá.

„Můžeme si všímat i kulturních a morálních limitů, dávají nám pravidla.“ O jižnějších zemích máme představu, že se v nich lidé dotýkají častěji. Pusa na tvář s cizím člověkem při seznamování je u nás rarita, ve Francii nebo Itálii se s tím setkáme často. Podle letmých doteků a tělesného kontaktu také můžeme dostat zprávu o partnerském vztahu. Dotýkáme se méně, protože jsme zapadli do rutiny, vzdálili se nebo nás k sobě něco už tolik netáhne? Dobré je také mít na paměti, že s věkem se potřeba a typ kontaktu proměňuje.

Poslechněte si celý rozhovor o dotýkání a jeho roli v našich vztazích.

Klára Bubeníčková je registrovaná fyzioterapeutka, autorizovaná lektorka Reflexní zónové terapie na noze školy Hanne Marquardt, cvičitelka a lektorka metody SM Systém – léčba a prevence poruch a onemocnění páteře.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.