Street For Art na pražském Jižním Městě

12. květen 2010

Festival Street For Art přišli představit programový ředitel akce David Kašpar a člen skupiny Ládví Jiří Thýn, který se kurátorsky podílel na výstavě Demonstrace prostoru. V Odpolední session jsme díky tomu mluvili o současném umění, veřejném prostoru na periferii a dalších tématech nejen z Jižního Města.

Festival Street For Art je festival umění ve veřejném prostoru a komunitního umění. Ikonou loňského ročníku se stala průhledná nafukovací bublina Kitchen Monument berlínského studia Raumlabor. Letos Jižáku bude dominovat dočasné centrum umění Blox. Loňský festival přilákal během 4 dnů 3000 diváků, letos pořadatelé díky rozšíření festivalu na 10 dní očekávají návštěvnost 5000 diváků. (Festival organizuje o.p.s. Kulturní Jižní Město, která provozuje KC zahrada a Chodovskou tvrz.)

Výrazní současní umělci (Tomáš Vaněk, Ján Mančuška, Josef Bolf, Tomáš Svoboda, Jiří Skála, Pavel Sterec, Dušan Zahoranský, Dominik Lang, Matěj Smetana, Vasil Artamonov + Alexey Klyuykov, Jan Šerých, Jesper Alvaer + Isabela Grosseová, Daniel Pitín, Hynek Alt + Aleksandra Vajd) připravili pod kurátorským vedením Skupiny Ládví výstavu umění do Bloxu tak, aby i nepoučené diváky srozumitelně uvedla do kontextu současného umění.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.