Střežená města duchů na úkor veřejného prostoru

12. srpen 2013

O smyslu a bezpečnosti veřejného prostoru ve městech bude další diskuse v rámci série AnthroPOP. Setkání urbanistů, architektů a antropologů tentokrát hostí malostranský Containall. Organizátor a moderátor večera Pavel Borecký chce otevřít hlavně téma tzv. gated communities, střežených rezidenčních čtvrtí odříznutých od reality běžných městských ulic. V Praze je takových míst už na šedesát.

„Zajímá mě, jestli to nevede k privatizaci veřejného prostoru, ke změnám v dopravě v okolí a také do jaké míry jsou výhody bezpečného komunitního života v těchto komplexech reálné,“ řekl Borecký. Diskuse má být o celkovém smyslu, příčinách a dopadech tohoto fenoménu. Hosty setkání, které se odehraje v úterý 13. srpna od půl osmé večer, budou dopravní urbanista Tomáš Cach, urbánní antropolog Ladislav Toušek a architekt a programový ředitel festivalu reSITE Osamu Okamura.

Jak gated communities působí na fungování měst, jsme se v předstihu zeptali jednoho z hostů večera AnthroPOP, architekta Osamu Okamury. Podobně jako další odborníci je programový ředitel festivalu reSITE vnímá jako překážky, které blokují přirozené setkávání lidí z různých sociálních vrstev. Poukázal také na to, že byty v pražských rezidenčních čtvrtích často zůstávají prázdné a fungují spíš jako majetková investice. Komplexy, které mají podle plánů fungovat jako malá společenství, jsou místo toho v reálu často prázdným městem duchů. Celý rozhovor si poslechněte tady.

02944188.jpeg
Spustit audio