Superhrdinské Marvel’s Midnight Suns jsou napůl randící simulátor, napůl taktická tahová strategie

3. březen 2023

Jarda, Lukáš a Šárka si tentokrát vzali na paškál taktické RPG z komiksového univerza, Marvel’s Midnight Suns. Jak se studiu Firaxis povedlo zkombinovat simulátor běžného života superhrdinů s komplexním soubojovým systémem, který do klasické formulky netradičně zamíchal karty?

Tahovka Marvel’s Midnight Suns v předvánoční sezóně možná trochu neprávem zapadla, nepomohlo jí přitom ani zasazení do populárního komiksového univerza, ani autorství studia Firaxis, které je dobře známé všem fanouškům a fanynkám žánru týmových taktických strategií s tahovými souboji. Tvůrci novějších dílů série XCOM a Civilizace staví na dříve vybudovaných základech, které ozvláštňují kartami speciálních schopností jednotlivých hrdinů a hrdinek, ale také poněkud přebujelým simulátorem života na základně, kde je možné a nutné se s členy superhrdinského týmu seznamovat a skrz přátelské a romantické vztahy jim dopomoct k lepším výkonům na bojišti.

Trojice moderátorů ale nezůstala jen u Midnight Suns, naopak se vrhla na doporučování dalších her v rámci žánru. Jarda se vrátil k předchozí hře od Firaxis, přímočarému XCOM: Chimera Squad, Lukáš nedá dopustit na XCOM 2 s datadiskem War of the Chosen a Šárce se zamlouvá postapokalyptické Švédsko s antropomorfními zvířátky v Mutant Year Zero: Road to Eden. Řeč přišla i na netradiční spolupráci firem Ubisoft a Nintendo v podobě Mario + Rabbids Kingdom Battle, kde se Mariovi přátelé setkávají s šílenými králíky a žánr přívětivě představují i nejmladšímu publiku.

Jak velkou roli by v tahových akcích měla hrát náhoda? Proč jsou Marvel’s Midnight Suns především rodinné drama? Poslechněte si celou epizodu Questu z žánru, kde se táhne.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.