Syrová a nádherně různorodá. O životě v Etiopii vypráví Petra Antošová

1. srpen 2021

Petra Antošová za svůj cestovatelský milník označuje cestu do Indie. Život jí ale změnila východní Afrika. S neziskovou organizací přijela do Etiopie a ve východoafrické zemi dosud prožila tři roky života. Vzala si Etiopana, má tři syny a s celou rodinou se rozhodla do Afriky vrátit.

Petra Antošová žije v jihoetiopském městě Awasse. Městě asi 300 kilometrů jižně od metropole Addis Abeby. „Awasse je v horách, mám to tam moc ráda. Kousek od domu je jezero s hrochy, když nedovřeme okna, okamžitě nám do bytu vlezou nejrůznější opice,“ popisuje s úsměvem tamější život.

Sama rozumí amharsky, jednomu z hlavních jazyků země, jen trochu, ale jak říká, když děti přepnou z češtiny do amharštiny, ráda vypíná a odpočine se.

Začátky a stereotypy

Vypráví ale i o těžkých začátcích. „Etiopie je autentická a syrová. Bylo pro mě těžké pochopit, jak tady lidé přemýšlejí. Nebyla jsem ani po řadě jiných cest připravená na to, jak jiná země to je,“ říká. Mluví také o stereotypech, se kterými stále zápasí.

„Stereotyp číslo jedna, který mě nejvíc štve a znepříjemňuje mně život, je rovnice mezi bělochem a chodící peněženkou. Druhý stereotyp, který mě také hrozně štve, je bílá žena rovná se sexuální objekt,“ popisuje na svém blogu. O Etiopii dokonce natočila vlastní podcastovou sérii.

Život s hrochy v dobách covidu

Petra Antošová si taky nemůže vynachválit etiopskou kávu a celou gastronomii, která je velmi vstřícná i k veganům a vegetariánům. Nadšeně mluví i o cestování, například do národních parků, konkrétně o méně známém NP Chebera Churchura. Na konci března 2020 ze dne na den kvůli covidové pandemii s rodinou narychlo odjela do České republiky. Ještě jednou se pak do Afriky vrátila, ale návrat jí teď komplikuje také zhoršená politická situace v zemi a ozbrojený konflikt na severu Etiopie. 

Různorodá, rozporuplná, krásná a ne vždy bezpečná. Petra Antošová vidí Etiopii zblízka a bez růžových brýlí. Poslechněte si celý záznam cestovatelského pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.