Syrová a nepříjemná, konečně! Minisérie Podezření boří mýtus televizní zábavy pro lenochy

1. duben 2022

„Sestry z Arizony, které zemřely asistovanou sebevraždou ve Švýcarsku, byly unavené životem,“ naťukává Aleš nejen téma celého aktuálního dílu Čelistí, ale samozřejmě i své rozpoložení. „Trpěly různými frustracemi. Taky to mám,“ naříká muž, který už nastudoval všechny příručky o odchodu z pozemského života, ale stále je trochu nalomený, protože neví, jestli si bude mít po smrti na co stěžovat. Změnilo jeho názor na hodnotu vlastního bytí zhlédnutí minisérie Podezření?

„Třídílná novinka režiséra Michala Blaška a scénáristy Štěpána Hulíka aspiruje na jednu z nejlepších věcí, která vyšla z Český televize. Možná ever!“ hodnotí Aleš udiveně aktuálně nejprobíranější televizní počin z nemocničního prostředí, který rezignoval na pohodlné šablony „pitavalovských“ detektivních dramat, předčil všechna očekávání a může se právem srovnávat s kvalitní evropskou produkcí.

Z minisérie Podezření

„Neobyčejně funkční režie – každá kompozice, každý zrcadlení, každý přerušení záběru jako by charakterizovalo svět, kterej je nějakým způsobem zvláštně narušenej a křehkej,“ libuje si Vítek. „Pozornost k detailům, který se netýkaj hlavní vypravěčský linie, to je přesně něco, co veřejnoprávní televize nedělá. Ta mechanicky vypráví příběhy pro většinového líného diváka. A tady nás konečně vyzývá, abychom vstoupili do náročnějšího dialogu s dílem,“ shrnuje spokojeně.

„Televize taky běžně nedělá nepříjemný věci,“ doplňuje Aleš, že sledování Podezření není příliš komfortní zážitek. „Je to tísnivý, ale zároveň podmanivý, hlavně díky hercům. Klára Melíšková, Denisa Barešová, Ivan Trojan a Miroslav Hanuš, to je famózní kvartet,“ napovídá, na co se těšit v minisérii, která místo odpovědí raději klade otázky a místo sympatických protagonistů vede k pochopení i distancovaných a nepříjemných postav.

Povedlo se Adrianu Lynovi natočit místo hlubokého erotického thrilleru, kterým měl být snímek Deep Water, spíš hovězí cachtání v dětském bazénku? Trumfne kulhající vyzývavost Any de Armas i zapšklá seriálová sestra Klára Melíšková? Je seriál Lakers: Vzestup dynastie sexy a návykový jako recenze Tomáše Stejskala? Jak dlouhý potlesk si zaslouží nový animák Mamoru Hosody? Přijde Tondovi nejodpornější ze všech sportů fotbal, hokej nebo gymnastika a proč vzal na milost film Olga? Hledá Aleš raději kešky nebo 5D portály v rychlých občerstveních? Aplikuje Vítek šnečí smích? A koho už ani smrt nechce? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

  • Čelisti dávají seriál Podezření

    Pusťte si žilou nové video Čelistí: paliativní podcasteři a vyhořelé staniční sestry Aleš a Vítek mají Podezření, že Česká televize vytvořila minisérii evropské úrovně.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.