Také RW je ve Varech. Na co se chystáme?

2. červenec 2006

Chystáte se do Varů? Nebo chcete zjistit, jestli se to vůbec vyplatí? RW pro vás připravilo malý komentář k letošnímu programu a tipy na vybrané tituly. U většiny z nich budeme mít své reportéry Markétu Hýlovou a Pavla Sladkého. Hlavní sekcí karlovarského festivalu je Soutěž celovečerních hraných filmů. Nejcennější úlovek se pořadatelům podařil získáním filmu O lásce Korejce Leea Yoon-ki, jeho Půvabná dívka, promítá vloni, byla příjemným překvapením. PODÍVEJTE SE NA: Festivalovou znělku NENECHTE SI UJÍT: Filmžurnál - Aktuality z festivalu

Alexander Rogožkin zase představí Tranzit, snímž se po Kukušce autor Svérázu národního lovu znovu vrací do válečné doby. Setkání (nebo střet?) kultur nemůže chybět. A Jan Hřebejk po menších obstrukcích uvede světovou premiéru nového filmu Kráska v nesnázích. Podle anotace vsadil spolu s Jarchovských na "složitou žánrovou hru" a nečekané vyústění.

Přitažlivé Horizonty
Přitažlivými tituly hýří především sekce Horizonty. Jde totiž o filmy, které už si vydobyly renomé na jiných festivalech. Finský režišér Kaurismäki přichází se snímkem Světla v soumraku s dalším z řady svých melancholických blues z Helsinek.

Španěl Almodóvar promyšleně ve filmu Volver zaplétá další intelektuální telenovelu. Hned dva kousky má v Horizontech Michael Winterbottom, jeden Soderbergh, Kormákur, Altman, Herzog, Dumont. Horizonty táhnou rozhodně nejvíc, hlavní soutěž v porovnání s nimi je slabota.

Ztenčí se nabídka filmů v jednotlivých sekcích?
Některým filmovým kritikům už dokonce začalo i vadit, jak jsou sekce filmů přejatých z jiných festivalů objemné - festival prý opakuje objevené a ztrácí vlastní tvář. Ale co naplat, většina z nás ještě hity z Cannes, Berlína ani loňských Benátek neviděla, přestože se o nich ví. Takže není divu, že nám je Vary servírují a my je ochotně baštíme.

Pozor ale na to, že některé snímky jdou do běžné kino distribuce (Bílá Masajka, Grbavica, Poseidon ad.) - budete mít ještě dost příležitostí je vidět a není třeba se za nimi drát teď. Doporučil bych film Klima od Turka Nuri Bilge Ceylana, alespoň pro ty, kteří mají rádi Tarkovského, minimalistické filmy a netradiční filmové zážitky.

Jiný pohled
Maďar György Pálfi zaujal svým první celovečerním filmem Škyt, o kterém se mluvilo jako o kombinaci Lynche a Mikrokosmu. Také jeho nový film Taxidermia je podle prvních reakcí hodně zajímavý. Nabízí ho sekce Jiný pohled a jde prý o dost drsnou a trochu zvrácenou. Nebude to film pro každého, zato zážitek určitě...

Nikdo by taky neměl váhat vydat se za staršími filmy a zajít na některý kousek z retrospektivy Johna Hustona, režiséra snímku Maltézského sokola, nejslavnější noirové detektivky. Ta sice k vidění nebude, ale zato Poklad na Sierra Madre nebo Mustangové ano. A pokud máte výdrž (co se času i žánru týče), choďte na Půlnoční filmy, například Noc živých mrtvých George A. Romera.

00414953.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio